Ingezonden persbericht
Persbericht
Singulus Mastering en CCM winnen de Mechatronica Award 2007
Eindhoven, juni 2007
Op 22 mei jongstleden heeft voor een derde maal het jaarlijkse Mechatronica Congres plaatsgevonden in het Evoluon in Eindhoven. Naast het congres was er ook een expo / Career Day georganiseerd waar bedrijven uit de Mechatronica Industrie zich presenteerden met de technologie die ze in huis hebben. De expo / career day had als doelstelling een Technology Experience te creëren. Veel belangstelling trok bijvoorbeeld de Koreaanse Humanoid met technologie van Bosch Rexroth. Deze humanoid kon in maximaal een minuut een Ruby's cube oplossen.
Mechatronica Award 2007 voor Singulus Mastering en CCM
Tijdens het Mechatronica 2007 Event ontvingen Jelm Franse van Singulus Mastering en Arend-Jan Beltman van CCM (Centre for Concepts in Mechatronics) de Mechatronica Award 2007uit handen van juryvoorzitter John Blankendaal, Programma manager High Tech Systems van de Brabantse Ontwikkelings-maatschappij. John Blankendaal benadrukte het belang van de samenwerking voor de regio. Singulus Mastering en CCM kregen de Award voor de door hen ontwikkelde CrystalLine Blu-ray en HD-DVD Inline Mastering Systeem. Een uitstekend voorbeeld van een zeer succesvolle samenwerking op het gebied van Mechatronica, aldus Blankendaal.
CrystalLine Blu-ray en HD-DVD Inline Mastering Systeem
De CrystalLine machine is gebaseerd op een innovatieve laser beam recorder die veel nauwkeuriger is dan zijn voorgangers voor CD en DVD Mastering. Tevens is een thermisch recording proces ontwikkeld die het mogelijk maakt met een laserspot lokaal hele kleine hoeveelheden materiaal thermisch te transformeren en zo extreem kleine features te schrijven zoals nodig is voor de high density formats. De derde generatie Optical Recording is de driver van de ontwikkeling van een dergelijke nauwkeurige laser beam recorder en thermisch recording proces. Omdat er echter kleinere features mee gemaakt kunnen worden dan met een resist Mastering proces wordt er ook gezocht naar alternatieve applicaties van de technologie. Eerste experimenten op dat gebied zijn hoopgevend gebleken en zullen hopelijk op termijn tot additionele groei en diversificatie van de business leiden.
Een deskundige jury onder leiding van John Blankendaal van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij koos samen met de circa 100 congresdeelnemers voor de CrystalLine Blu-ray en HD-DVD Inline Mastering Systeem. Zichtbaar blij en zeer vereerd waren de ontvangers van de Award. De jury bestond uit Peter Kopeczek, Directeur TheVirtualManager BV, Maarten Steinbuch, Hoogleraar Regeltechniek, TU Eindhoven, Bernhard Katzy, Hoogleraar Technologie- en innovatiemanagement, Universiteit Leiden en juryvoorzitter John Blankendaal, Programmamanager Maakindustrie N.V. BOM.
Genomineerden voor de Award 2007
(1) Kleeven Medical BV en Addit BV, (2) Singulus Mastering en CCM, (3) TNO Industrie en Techniek en Saint Gobain Glass Nederland.
Alle genomineerden presenteerden op het congres van Mechatronica 2007 het ontstaan en verloop van hun project, -dus hoe je van idee naar de realisatie van een project komt- aan het publiek.
Thema: Kennisintensieve samenwerking leidt tot innovatie
De nieuwe vorm van samenwerking tussen uitbesteder en toeleveranciers waarbij toeleveranciers risico nemen en uitbesteders verantwoordelijkheid afgeven cruciaal zijn voor een goede samenwerking. Duidelijk is dat een succesvolle samenwerking tussen OEM-er (original equipment manufacturer) en toeleverancier wordt gestimuleerd als de toeleverancier bereid is risicodragend in een project te participeren. In het winnende voorbeeld hebben de toeleveranciers voor eigen risico meeontwikkeld. Een dergelijke aanpak is alleen mogelijk als er een grote bereidheid tot openheid en vertrouwen tussen de partijen bestaat. Vertrouwen in elkaar hebben is het keyword. Hoe je dat kunt vormgeven en kunt inrichten werd tijdens het congres duidelijk aan de hand van de afsluitende keynote presentatie van Bart Nooteboom over innovatie en vertrouwen in samenwerking.
Samenwerking op ontwikkelniveau is alleen mogelijk als OEM-ers en toeleveranciers op de hoogte zijn van elkaars toekomstige marktbehoeften en de daaruit voortvloeiende productmogelijkheden. Zij zullen toch inzicht moeten hebben in elkaars Roadmap. En dat kan ook. Vanwege de sterke interactie en historie van bedrijven die binnen heel Nederland op het gebied van de mechatronica werkzaam zijn, zien de ondernemers mogelijkheden om dit soort samenwerkingsverbanden succesvol aan te pakken. Veel van de aanwezige partijen werken vaak al langer met elkaar samen, dan moet je ook vertrouwen in elkaar hebben en durven nemen.
Over WE ARE:
WE ARE BV is organisator van hoogwaardige congressen in de ICT markt en de High Tech markt (materiaaltechnologie, maak- en procesindustrie). De congressen van WE ARE behandelen innovatieve toepassingen en innovatieve technologieën met een commercieel marktpotentieel. Tijdens deze congressen worden partijen op managementniveau bij elkaar gebracht omdat innovatie begint bij strategie en visie. In dat opzicht noemt WE ARE BV zich -the business enabler-.
Naast Congressen in Nederland organiseert WE ARE BV ook congressen in België en Duitsland
Over de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij:
BOM en LIOF geven uitvoering aan het Make IT programma. Doelstelling van dit programma is de concurrentiekracht van de Nederlandse maakindustrie te versterken door het bevorderen van kennisintensieve samenwerking van uitbesteders met hun toeleveranciers. Door deelname aan uitdagende samenwerkingsprojecten kunnen de toeleveranciers zich ontwikkelen in de richting van krachtige (applicatie) mainsuppliers. De Nederlandse economie en met name het industriële MKB zal daardoor aanzienlijk worden versterkt.
---
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht