Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van maandag 11 juni 2007

geactualiseerde folder Eikenprocessierups: overlast zo veel mogelijk vermijden

Naar aanleiding van de overlast die de eikenprocessierups in grote delen van Vlaanderen veroorzaakt, wordt de geactualiseerde folder 'Eikenprocessierups: overlast zo veel mogelijk vermijden' van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid en de Medisch Milieukundigen bij de Logo's opnieuw op grote schaal verspreid in de gemeentehuizen.

De folder bevat tips over wat u wel en niet mag doen tijdens een rupsenplaag en wat u kunt doen als u zelf gezondheidsproblemen ondervindt.

In de folder wordt aandacht besteed aan manieren om de eikenprocessierupsen te herkennen en aan de problemen die ze veroorzaken. De eikenprocessierupsen trekken voornamelijk 's avonds 'in processie' vanuit spinsels of dikke takken naar de bladeren van bomen. Vooral inlandse eikenbomen genieten hun voorkeur. Vanaf half mei bezitten de rupsen microscopisch kleine brandharen die voor hinder zorgen. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Die witte haren zijn niet de brandharen. Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien ze uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

U kunt het contact met de rupsen en de nesten het best vermijden. Draag kleding die hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten. Als u toch in contact bent gekomen met rupsen of brandharen, mag u niet krabben of wrijven. Was of spoel uw huid en ogen goed met water. Was zo nodig ook uw kleren. U mag de rupsen en de nesten niet aanraken en zelf bestrijden. Gebruik ook geen insecticiden die schadelijk zijn voor mens en milieu. Wegspuiten met een hogedrukreiniger mag absoluut niet omdat u dan de brandharen via de lucht verspreidt.

De belangrijkste gezondheidsproblemen doen zich voor, na contact met de brandharen, ter hoogte van de huid, de ogen en de bovenste luchtwegen. Jeuk op de huid verdwijnt meestal vanzelf en zonder behandeling na een tweetal weken. Als de jeuk hevig is, kunt u bij de apotheker een anti-jeukmiddel halen. Als de brandharen in uw ogen terechtkomen, kunnen ze aanleiding geven tot heftige pijnlijke reacties en soms zelfs tot ontstekingen. Bij inademing van brandharen kan irritatie of ontsteking optreden van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen. Dat kan leiden tot slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen. Bij ernstige symptomen of ademhalingsstoornissen kunt u het best uw huisarts raadplegen.

Meer informatie over de eikenprocessierups en de elektronische versie van de folder vindt u op de websites www.zorg-en-gezondheid.be/eikenprocessierups.aspx (http://www.zorg-en-gezondheid.be/eikenprocessierups.aspx) en www.eikenprocessierups.be (http://www.eikenprocessierups.be/).

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Dhr. Koen Schoeters
Tel: 02 553 35 49
Email: koen.schoeters@wvg.vlaanderen.be

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1181534431796