Gemeente Uithoorn

Gemeente Uithoorn
Laan van Meerwijk 16
1423 AJ Uithoorn
Postbus 8
1420 AA Uithoorn
Tel: 0297-51 31 11
Fax: 0297-51 32 22
E-mail: gemeente@uithoorn.nl

Discriminatie hoort niet!

6 juni 2007 print
Het College van B&W is akkoord gegaan met de Notitie Aanpak Discriminatie in Uithoorn en De Kwakel en heeft de raad gevraagd hetzelfde te doen.

In een gezonde samenleving respecteer je elkaar en is iedereen in staat en bereid om - op z'n minst - voorzieningen en de openbare ruimte te kunnen delen. Het college van B&W wil een gezonde samenleving.

Conclusies uit de notitie

Deze notitie vloeit voort uit een door de raad in juli 2006 vastgesteld Plan van aanpak discriminatie. Daarna is op intensieve wijze contact gelegd met allerlei organisaties en bewoners(groepen).

Conclusies zijn dat in De Kwakel enkele extreemrechtse personen wonen. Er is daar ook een kleine groep Lonsdalejongeren die geassocieerd wordt met extreemrechtse uitingen. Het overgrote deel van de Kwakelaars hoort niet tot deze groep. Wel is sprake van vooroordelen en onwetendheid t.o.v. niet-Kwakelaars. Daardoor vindt discriminatie gemakkelijker een voedingsbodem en wordt niet door iedereen afgekeurd.

In de kern Uithoorn is sprake van enkele incidenten (ruzies tussen personen en groepen). Ook voelen sommige groepen en/of personen zich gediscrimineerd. Dit lijkt niet meer of minder het geval te zijn dan in andere gemeenten. Dat wil niet zeggend dat hier geen maatregelen getroffen hoeven te worden.

De situatie in De Kwakel en Uithoorn is dus niet helemaal identiek; een aantal problemen komt overeen, maar sommige aspecten zijn specifiek voor De Kwakel of voor Uithoorn. Dit vraagt om een aanpak die voor de hele gemeente gelijk is, maar met verschillende accenten voor de verschillende kernen en wijken.

Aanpak

De voorgestelde aanpak is gesplitst in de aanpak van incidenten en de aanpak gericht op het structureel verbeteren van tolerantie en samenhang.

Inmiddels is al het nodige ondernomen: concrete activiteiten zijn in gang gezet.

De regiopolitie heeft een protocol discriminatie vastgesteld. Het politiebureau alhier is 7 dagen per week van 7-11 uur geopend en er kunnen 24 uur per dag aangiften en meldingen worden gedaan. Overigens is bij de politie het aantal meldingen van discriminatie niet aanwijsbaar toegenomen.

Vanuit de gemeente zijn contacten gelegd met het Meldpunt Discriminatie Amsterdam. Over vergemakkelijking van meldingen en een koppeling naar de gemeentelijke website alsmede over een actieve communicatie richting bevolking met betrekking tot het Meldpunt Discriminatie zijn gesprekken gaande.

Verder is er nadrukkelijk aandacht voor het onderwerp discriminatie in het regulier overleg `Werkgroep jeugd' en ook in de richting van buurtbeheer is de suggestie gedaan ` discriminatie' regulier op de agenda te zetten.

Onlangs is in samenwerking met Legmeervogels en Dance And Sports Against Violence (DASAV) een toernooi georganiseerd. Mogelijkheden om dergelijke initiatieven in de toekomst uit te breiden worden besproken.
^