Academisch Ziekenhuis Groningen

UMCG'ers ontdekken nieuw ziektegen voor coeliakie

11 juni 2007 Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben in de ziekte coeliakie een nieuw gen geïdentificeerd. Het gevonden gen is waarschijnlijk betrokken bij de ontstekingsreacties die in de darm ontstaan na het eten van voedsel dat gluten bevat. De onderzoekers onder leiding van hoogleraar Genetica Cisca Wijmenga publiceren vandaag over hun onderzoek in het gerenommeerde wetenschapsblad Nature Genetics.

Coeliakie is de meest voorkomende vorm van voedselintolerantie in de Westerse wereld. Naar schatting leiden in Nederland 160.000 mensen aan deze ziekte. Bij mensen met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat, beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed meer doen. Als gevolg hiervan kunnen klachten ontstaan als diarree, verstopping, groeistoornissen, humeurigheid en vermoeidheid. Ook kunnen tekorten ontstaan aan onder meer vitamines en ijzer. De enige manier om deze klachten te voorkomen of te bestrijden is het volgen van een dieet waarin gluten niet voorkomen. De ziekte wordt geclassificeerd als een auto-immuunziekte, een ziekte waarvan het ontstaan wordt toegeschreven aan het vormen van antistoffen tegen eigen lichaamsweefsel. Coeliakie wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Nieuwe techniek
Ongeveer 30 jaar geleden is vastgesteld dat het HLA-DQ2 gen dat op chromosoom 6 ligt, zo'n 40% van de genetische factoren bepaalt die invloed hebben op coeliakie. Het is sinds vorig jaar mogelijk geworden, gebruik te maken van de volledige catalogus van menselijke genetische variatie, de SNP's. Dit zijn veranderingen in ieder van de naar schatting elf miljoen variabele bouwstenen van ons erfelijk materiaal. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor onderzoek naar ziektegenen enorm uitgebreid. Voor het eerst konden de onderzoekers via een zogenaamde genoomwijde scan een groots opgezette speurtocht uitvoeren in alle menselijke genen. Dit gebeurt door te zoeken naar variaties in het DNA die bij zieke mensen vaker voorkomen dan bij gezonde. Hierbij hoeven nu 'slechts' 300.000 SNP's tussen gezonde en zieke mensen vergeleken te worden. Door nieuwe technologie is dergelijk onderzoek sinds een jaar mogelijk.

Veroorzakende genen
Cisca Wijmenga en haar team van onderzoekers van het UMCG hebben in eerste instantie samen met onderzoekers in Engeland en Utrecht ruim 300.000 verschillende SNP's vergeleken tussen 780 patiënten met coeliakie en 1400 controlepersonen. Daarmee hebben ze een nieuw gebied geïdentificeerd, waar genen te vinden zijn die coeliakie veroorzaken. Dit gebied, een zogeheten gen locus, is 480kb groot en bevat vier genen waaronder het interleukine 2 en interleukine 21 gen en ligt op chromosoom 4. De onderzoekers ontdekten dat bepaalde variaties in SNP bij coeliakie-patiënten in een andere frequentie voorkomen dan bij de controlegroep. De beide interleukines zijn interessante kandidaten voor coeliakie aangezien ze een belangrijke rol kunnen spelen in het ontstekingsproces in de dunne darm. Eerder al is gevonden dat het gen IL2 een rol speelt bij type 1 diabetes en IL21 bij de ziekte van Crohn, een andere ontstekingsziekte in de darm. Dat dit gen locus geassocieerd is met coeliakie staat vast. Nog niet precies bekend is welke van de vier genen in het gen locus de ziekte precies bepaalt. Meer functionele studies zijn nodig om vast te stellen welk van de vier de echte boosdoener is.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bureau Voorlichting van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer (050) 361 22 00.