Socialistische Partij Rotterdam
Bestuursleden m/v gezocht
10-06-2007 * De SP afdeling Rotterdam zoekt een nieuw bestuur! Op een algemene ledenvergadering op woensdag 12 september treedt het huidige bestuur af en kiezen de leden een nieuw bestuur. Tot 1 augustus kan ieder lid zich aanmelden als kandidaat. Hier vind je alle informatie.
Bestuurslid van een grote afdeling zijn is een vrijwilligersfunctie met een grote verantwoordelijkheid. We ondernemen veel en willen onze acties en activiteiten blijven uitbouwen rond onderwerpen als huisvesting, armoede, migranten, jongeren, openbaar vervoer en internationale solidariteit. Daarnaast willen we de afdeling verder versterken en laten groeien, door meer leden te maken, actief te krijgen en te scholen en door kern- en werkgroepen goed te begeleiden. Daarvoor zijn enthousiaste bestuursleden nodig die de tijd vinden en de kennis hebben om zaken aan te pakken.
Het nieuwe bestuur zal gaan bestaan uit 11 tot 15 mensen. De voorzitter en organisatiesecretaris worden in functie gekozen, en de fractievoorzitter heeft automatisch zitting in het bestuur. De overige taken worden binnen het nieuwe bestuur verdeeld (zie ook de criteria en taken).
Kandidaatstelling
Ieder lid van de SP Rotterdam kan zich tot 1 augustus 2007 schriftelijk kandidaat stellen voor de functie van bestuurslid, organisatiesecretaris of voorzitter - liefst vergezeld van een korte levensloop en motivatie.
Dat kan per e-mail naar rotterdam@sp.nl
of per post naar:
SP afdeling Rotterdam
o.v.v. kandidaatstelling bestuur
Teilingerstraat 21-A
3032 AP Rotterdam
Procedure
De vorige algemene ledenvergadering heeft een kandidatencommissie gekozen, bestaande uit Ineke Palm, Oane Sikkema, Coen Bruinen, Guler Seckin en Ron Koppenhagen.
De kandidatencommissie houdt in augustus gesprekken met alle kandidaten en stelt een advies op aan het bestuur. Conform de statuten doet het huidige bestuur een voordracht voor het nieuwe bestuur aan de ledenvergadering.
Deze wordt samen met eventuele tegenkandidaten rond 1 september op deze website gepubliceerd.
Op woensdag 12 september 2007 kiest de ledenvergadering het nieuwe bestuur.
Criteria bestuur en bestuursleden afdeling Rotterdam
Deze criteria zijn op de ledenvergadering van 6 juni vastgesteld en dienen als richtlijn voor de kandidatencommissie bij het adviseren van het bestuur over de voordracht:
Algemeen:
* Het bestuur van de SP in Rotterdam moet een relatief groot team zijn: tussen de 11 en 15 mensen. Niet alleen brengt een grote stad veel werk met zich mee, de problematiek is vaak ook complexer en vergt een goede analyse.
* De afdeling is erbij gebaat haar netwerk van actieve en betrokken leden uit te breiden. Taken naar hen delegeren en hen betrekken bij discussies en standpuntbepaling moet dus een permanent aandachtspunt van het bestuur zijn. Goede communicatie binnen het bestuur en naar alle leden is van essentieel belang.
* Voor het besturen van een afdeling zijn generalisten nodig voor wie het wel en wee van de hele afdeling voorop staat. Aan de andere kant zijn ook meer specialistische talenten op diverse taakgebieden van belang (bijvoorbeeld: organisatorische capaciteiten, inspirator of analyticus zijn, dossierkennis hebben).
Profiel voor een goede bestuurder:
* De SP een warm hart toedragen, instemmen met de partijlijn en het afdelingsplan en zich conformeren aan besluiten van het bestuur.
* Verantwoordelijkheid nemen voor een specifieke bestuurstaak en mede voor het bestuur als geheel. Bestuurslid zijn is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Het belang van de afdeling staat voorop.
* Minimaal twee dagdelen (avonden of overdag) per week beschikbaar zijn, daarnaast goed bereikbaar zijn. De voorzitter en organisatiesecretaris hebben bij voorkeur meer dan twee dagdelen ter beschikking.
* Flexibel zijn, ad hoc prioriteiten kunnen stellen.
* Aan scholingen deelnemen, altijd bereid zijn tot verdere scholing, feedback kunnen geven en ontvangen.
* Een teamspeler zijn, over goede contactuele eigenschappen en mensenkennis beschikken.
* Afspraken nakomen en opgenomen taken afmaken.
* Al enige tijd actief lid zijn.
Bestuurstaken
* De voorzitter is het gezicht naar buiten, weet hoofd- en bijzaken te scheiden, bewaakt de politieke lijn, weet prioriteiten te stellen en knopen door te hakken, weet mensen in te zetten op specifieke kwaliteit en af te rekenen op afspraken, bewaakt dat alles uitgevoerd wordt, denkt mee met de andere bestuursleden en is een bindende factor.
* De organisatiesecretaris is de eerstverantwoordelijke voor het uitvoeren van de besluiten van de ledenvergadering, het afdelingsbestuur, de partijraad en het partijbestuur. Hij of zij is (eind)verantwoordelijk voor het coördineren van acties, de organisatie van leden, coördinaties van vrijwilligers, de coördinatie van het pand.
* De fractievoorzitter maakt deel uit van het afdelingsbestuur, neemt deel aan het praktische afdelingswerk en is verantwoordelijk voor de stedelijke fractie en het overleg met de fracties in de deelraden.
* De voorzitter en de organisatiesecretaris worden in functie gekozen. De fractievoorzitter heeft automatisch zitting in het afdelingsbestuur.
* De overige bestuurstaken worden binnen het nieuwe bestuur verdeeld en bestaan onder andere uit: penningmeester; oprichten en begeleiden werkgroepen in de regio; begeleiden kerngroepen en themagroepen (armoede, huisvesting, migranten); ROOD; coördinatie scholing; politiek café; interne en externe media; pandbeheer; uitvoeren gedelegeerde taken van de organisatiesecretaris (actiecoördinatie, ledencoördinatie, begeleiding vrijwilligers).