Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Breda, 31 mei 2007

Khaled hoofdact op Festival Spinoff Chassé Theater Breda

Zondag 10 juni,

Niemand minder dan de koning van de raï, Khaled, is de hoofdact op het multiculturele Festival Spinoff. Voor de vijfde maal presenteert het Chassé Theater een kleurrijk en veelzijdig programma van muziek, dans en toneel, afkomstig uit alle hoeken van onze aarde.

Meerdere werelden komen samen in de muziek van de koning van de raï. De zonnige volksmelodieën uit zijn geboorteland Algerije krijgen door de deels Westerse instrumentatie een toegankelijke, dansbare groove. Ook experimenteert Khaled met hiphop en jazz. Met de hits Aïcha en Didi verwerft hij eind jaren '90 wereldwijde faam. Zijn boodschap van vrede, vriendschap en liefde staat in schril contrast tot de vijandige houding van de Islamitische fundamentalisten in Algerije, die de mateloos populaire raï te opruiend en oneerbiedig vinden. Wanneer de Algerijnse regering in 1985 raï officieel tot 'vaderlandse muziekstijl' bombardeert, ontvangen talloze raïzangers doodsbedreigingen. Nog geen jaar later ziet Cheb Khaled zich genoodzaakt naar Parijs te verhuizen. In 1992 laat hij Cheb ('jonge') vallen en gaat hij kortweg als Khaled door het leven. Zoals zijn meest recente studioplaat Ya-Rayi (2004) bewijst, is deze 'halfgod in Frankrijk' nog steeds vernieuwend voor de raï en verbreidt hij dit swingende genre door samen te werken met andere grote artiesten als Noa, Compay Segundo, Cheb Mami, Jean-Michel Jarre en Mylène Farmer en de Amerikaanse producer Don Was. In 2005 was Khaled nog headliner op het Tilburgse festival Mundial.

Verder op het programma: muziek en dans van de Kaapverdische groep Raiz di Polon, de zijdezachte snaarklanken van het Chinese Silk String Quartet, Turkse tango en kanto van het ensemble Tombaz, authentieke Afrikaanse vertellingen van jeugdtheatergroep Kalebas, het hemelse Malinese Symphonie de la Kora, uitbundige Indiase dans en percussie van Drum Se, confronterend toneel van Zwart Licht, vurige flamenco van NL Mundo en nog veel meer. Spinoff vindt plaats in alle zalen en foyers. Dit jaar is het programma in de foyer gratis. Ook is er een wereldmarkt en zijn er versnaperingen uit verre keukens. Spinoff is er voor iedereen: jong en oud, geboren Nederlanders en nieuwe gezichten, notoire theatergangers en bezoekers die voor het eerst eens komen kijken.

Informatie over aanvangstijden en entreeprijzen: www.chasse.nl Of meer specifiek: http://www.chasse.nl/Content.aspx?id=143

noot voor de redactie,