Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

SHARON KIPS OPENT EO-JONGERENDAG

33ste editie door 34.000 jongeren bezocht

Op spectaculaire wijze opende X-Factor winnares Sharon Kips de 33ste EO-Jongerendag. Ruim 34.000 jongeren, 2000 meer dan vorig jaar, kwamen samen in een vol en feestelijk Gelredome. Minister André Rouvoet zong live vanaf het hoofdpodium en reikte de EO-Ronduit Award uit aan Mark Strootman. De presentatie van het evenement lag in handen van Frank van der Velde. Alle kaarten waren binnen een paar weken uitverkocht, maar iedereen die achter het net vistte kon de hele dag volgen via de live tv-uitzending, gepresenteerd door Arie Boomsma.

Met een speciaal voor het thema 'Dream Bigger' geschreven lied, opende Sharon Kips de EO-Jongerendag. Hiermee werd letterlijk en figuurlijk de toon gezet. Ook de meiden van X6 gaven acte de prescence voor het uitzinnige publiek en lieten het stadion swingen. Tijdens het pauzeprogramma presenteerde Arie Boomsma de multiculturele jongerentalkshow Hotdog, waarin minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet aanschoof en de vragen van gasten en kijkers beantwoordde.

EO-Ronduit Award
Dit jaar werd de EO-Ronduit Award gewonnen door Mark Strootman (22 jaar). Uit handen van André Rouvoet ontving hij de award voor zijn project in Jeffrey's Bay, Zuid-Afrika. Volgens Rouvoet sluit de award goed aan bij het dagthema: "Dream Bigger!, niet alleen voor jezelf, maar juist ook in wat je voor anderen kunt beteken." Het gewonnen bedrag van ¤ 1000,- stimuleert Mark verder te bouwen aan zijn droom. Concreet betekent dit een school voor kinderen met aids, een zelfverdedigingscursus voor meisjes, een opvang voor verstandelijk gehandicapten en een keuken waar kansarme kinderen kunnen eten.

Doodstil
De duizenden toegestroomde jongeren gingen uit hun dak bij de spectaculaire optredens van artiesten als Chris Tomlin, Stellar Kart en Group 1 Crew om even later doodstil te luisteren naar de sprekers Tiemen Westerduin en Kees Kraayenoord. Westerduin vatte het thema samen met de oproep aan jongeren om hun dromen in de hand van God te leggen waarmee hun dromen groter uitkomen dan ze ooit kunnen dromen. Kees Kraayenoord moedigde de jongeren aan om God centraal te stellen in hun dromen.

Collecte
Iedere veertien seconden verliest een kind ergens op de wereld zijn ouders door aids en iedere minuut sterven er zes aidsslachtoffers. World Vision wil jongeren die midden in deze problematiek zitten weer zicht geven op een goede toekomst. Door het volgen van een opleiding kunnen deze jongeren hun droom realiseren. EO-Metterdaad heeft op deze EO-Jongerendag gecollecteerd voor dit project van World Vision.