Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 8 juni 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering draagt Annick Clauwaert, Michel Meeus, Rudi Verheyen, Koen Kennis en Luc Hens voor als leden van de raad van bestuur van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering draagt Caroline Uyttendaele, Lieve Bracke, Bart De Moor en Dirk Wauters voor als leden van de raad van bestuur van het Interuniversitair Instituut voor Breedbandtechnologie.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering kent bijna 893.000 euro 'ad hoc' opleidingssteun toe aan de nv PSA Hesse-Noord Natie in Antwerpen. Het opleidingsproject heeft betrekking op de ontwikkeling van de uitbouw van een containerterminal in het Deurganckdok.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Piet Schiepers wordt aangesteld als regeringscommissaris bij de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Voor de financiering van projecten in het kader van het Meerbanenplan 'Samen voor meer banen' beslist de Vlaamse Regering tot gedeeltelijke verdeling van het provisioneel krediet Meerbanenplan.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

In het voorontwerp van onderwijsdecreet XVII wordt het decretaal kader opgenomen om extra middelen toe te kennen aan instellingen die de optie Rijn- en Binnenvaart inrichten in het studiegebied Maritieme Opleidingen. Met het oog op onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en het betrokken sectorcomité keurt de Vlaamse Regering nu het besluit over het varend personeel in het gewoon secundair onderwijs principieel goed. Dit besluit bepaalt de verdere uitvoeringsmodaliteiten. Momenteel biedt enkel het KTA Zwijndrecht deze studierichting aan.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon basisonderwijs. Het beoogt een uitbreiding van het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon basisonderwijs voor het niveau kleuteronderwijs van die scholen die voldoende GOK-leerlingen tellen (GOK staat voor Gelijke OnderwijsKansen). Dit besluit heeft dan ook de bedoeling om te voorzien in een maximale ondersteuning en begeleiding van onderwijskansarme kleuters door onder meer aanvullende GOK-lestijden. Het wijzigingsbesluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en het betrokken sectorcomité.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en de betrokken sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de puntenenveloppe voor de scholengemeenschappen basisonderwijs. Door dit wijzigingsbesluit wordt er vanaf 1 september 2007 een puntenenveloppe zorg+ ter bevordering van de kleuterparticipatie geïntroduceerd in het basisonderwijs. Deze kunnen ze aanwenden om een zorgcoördinator aan te stellen. Het aantal uren zorgcoördinatie om dit beleid rond kleuterparticipatie uit te werken, wordt lineair toegekend op basis van het aantal kleuters in de scholengemeenschap.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Naar aanleiding van het decreet over de herstructurering van het hoger onderwijs in Vlaanderen hebben een aantal hogescholen en universiteiten bij de Erkenningscommissie een aanvraag ingediend voor wijzigingen in de benaming van een opleiding (kwalificatie), in de onderwijstaal van een opleiding en in de aard (statuut) van de opleiding. De Erkenningscommissie heeft haar oordeel over de ingediende aanvragen eind april doorgestuurd naar de desbetreffende instellingen. De Katholieke Universiteit Leuven, de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent hebben voor bepaalde dossiers een tweede aanvraag ingediend nadat zij op hun eerste aanvraag een negatief oordeel hadden gekregen. De Vlaamse Regering beoordeelt nu deze tweede aanvragen.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Naar aanleiding van een tweede aanvraag bij de Erkenningscommisie door de Associatie Universiteit Gent, de Katholieke Universiteit Leuven en de Vrije Universiteit Brussel neemt de Vlaamse Regering een aantal beslissingen in verband met de omvang en structuur van de (master)opleiding in de kinesitherapie. De bevoegde minister wordt bovendien gelast om de betrokken instellingen de studenten in de betreffende opleidingen over de beslissingen te laten informeren en een oplossing te laten uitwerken zodat de studenten de studieloopbaan die zij voor ogen hadden in de mate van het mogelijke kunnen blijven volgen. Hij moet ook de noodzakelijke decretale stappen voorbereiden om over de associaties heen samenwerking tussen hogescholen en universiteiten in de studiegebieden Revalidatiewetenschappen & kinesitherapie en Gezondheidszorg (academisch onderwjis) mogelijk te maken.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Dirk Van Mechelen

Het UZ Gent staat de komende jaren voor de uitvoering van belangrijke investeringsprojecten. Deze investeringen zijn nodig voor het blijvend verlenen van een hoog gekwalificeerde patiëntenzorg. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan het voorstel van het UZ Gent tot het aangaan van een lening van 67,4 miljoen euro onder Gemeenschapswaarborg voor de financiering van de uitbreiding van het gebouw K12 en het centrum voor Locomotorische en Neurologische Revalidatie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed over energieprestaties in scholen. Het omvat de decretale onderbouw om strengere energieprestatie-eisen in nieuwe schoolgebouwen mogelijk te maken. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de VlOR, de SERV en de MiNa-raad, daarna gaat het naar de Raad van State. Het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs wordt opdracht gegeven een oproep voor inrichtende machten te organiseren om zich kandidaat te stellen voor de selectie van de pilootprojecten die volgens de passiefhuisstandaard zullen worden gebouwd.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hechtte de Vlaamse Regering eind maart haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot oprichting van de Strategische Adviesraad (SAR) voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid (WGG) en van een adviescommissie voor voorzieningen van welzijn, volksgezondheid en gezin. Na advies van de SERV werd er beslist de SAR WGG onder te brengen in de SERV. Over dit voorontwerp van oprichtingsdecreet werd toen spoedadvies ingewonnen bij de Raad van State. Die verwierp het spoedeisende karakter van de adviesaanvraag. Daarom werd opnieuw advies ingewonnen binnen een termijn van dertig dagen. Na dit advies keurt de Vlaamse Regering dit ontwerp van oprichtingsdecreet nu definitief goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

In het kader van de Bijzondere Jeugdbijstand kent de Vlaamse Regering subsidies toe voor de volgende projecten voor het jaar 2007: 195.000 euro voor 'Intensieve Trajectbegeleiding (de Pit)' van vzw Tonuso in Brussel, 207.000 euro voor 'Contextbegeleiding' van vzw Oranjehuis in Kortrijk, 615.000 euro voor 'Organiseren van onthemende projecten' van vzw Oikoten in Tildonk en 168.000 euro voor 'Organiseren van individuele onthemings-, integratie- en ervaringsprojecten' van vzw Albezon in Gent.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

Voor het jaar 2007 kent de Vlaamse Regering 150.000 euro subsidie toe aan het Expertisecentrum Ervaringsgericht Onderwijs van de KULeuven voor het uitdragen van de expertise aan de kinderopvangsector over welbevinden en betrokkenheid van kinderen in de kinderopvang.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van het provisioneel gesplitst vastleggingskrediet ingeschreven onder basisallocatie 00.37 van het programma 24.6.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Het decreet over de Brownfieldconvenanten werd bekrachtigd op 30 maart van dit jaar. Een van de mogelijke faciliteiten die kunnen worden ingesteld ten voordele van een Brownfieldproject dat het voorwerp uitmaakt van een Brownfieldconvenant, is het opleggen door de Vlaamse Regering van een 'erfdienstbaarheid tot openbaar nut'. In het kader van behoorlijk bestuur schrijft het decreet voor dat de bevoegde minister de eigenaars, de huurders, de andere gebruikers en de andere houders van een zakelijk recht op het goed op de hoogte brengt van de voorgenomen maatregel. Zij kunnen dan hun bezwaren doen gelden. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de SERV en de MiNa-raad opnieuw principieel de bezwarenprocedure goed. Dit besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Liefkenshoek Spoortunnel'.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

De Vlaamse Regering beslist tot uitbetaling van het saldo op de subsidie van de loonkosten van 2006 aan bepaalde initiatieven binnen het beleidsdomein Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het voorstel om een deel van de middelen in het Vlaams Algemeen Fonds bij de Internationale Arbeidsorganisatie als volgt te besteden: 380.000 USD voor het project 'Versterking van de sociale dialoog in de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap' en 285.000 USD voor het project 'Regionale integratie, economisch partnerschap en hun impact op het werkgelegenheid- en arbeidsmarktbeleid'.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

Particuliere landelijke radio-omroepen betalen een jaarlijkse vergoeding voor het gebruik van frequenties. Radio's die veel luisteraars (en daarmee ook veel inkomsten) hebben, betalen meer dan radio's die nog moeten groeien. Het probleem van de bestaande berekeningswijze van de vergoeding is dat de te betalen vergoeding meer dan proportioneel stijgt met de verhoging van de omzet van de particuliere radio-omroepen. Na advies van de Vlaamse Mediaraad en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de procedure voor de Vlaamse Regulator voor de Media zodat de hoogte van de vergoeding proportioneel wordt aangepast aan de stijging van de bruto-inkomsten van de radio-omroepen.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Met het oog op zijn pensionering wordt aan Prof. Dr. Eckhart Kuijken, administrateur-generaal van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, op 1 juli 2007 eervol ontslag verleend uit zijn ambt. Jos Van Slycken wordt aangesteld tot waarnemend administrateur-generaal in afwachting van de aanstelling van een nieuwe administrateur-generaal.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering neemt een aantal beslissingen in het kader van de strategische visie over de regionale luchthavens.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt principieel een tweede uitvoeringsbesluit goed bij het Mestdecreet. Het regelt de essentiële bepalingen voor het vervoer van meststoffen. Naast de vervoersaspecten wordt ook uitvoering gegeven aan de uitzonderingsmogelijkheid voor het op of in de bodem brengen van meststoffen met het oog op educatieve demonstraties en wetenschappelijke proefnemingen. Over dit uitvoeringsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit tot regeling der luchtvaart. Het gaat om een tekstverbetering in de Nederlandse tekst. De begrippen 'leerlingvliegtuigbestuurder' en 'privaatvliegtuigbestuurder' worden vervangen door 'leerlingbestuurder' en 'privaatbestuurder'.

Op voorstel van minister Kris Peeters en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt niet in met een wijziging van het koninklijk besluit met het reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg. Het wijzigings-KB wil in artikel 57 de 'luchthavens' toevoegen.

Op voorstel van 09 Marino Keulen

Het decreet van 7 juli 2006 wijzigt de Vlaamse Wooncode en het kamerdecreet. Het instrumentarium om op te treden tegen ongeschikte en onbewoonbare woningen en kamers wordt uitgebreid en tegelijkertijd worden beide decreten beter op elkaar afgestemd. Artikel 10 van het wijzigingsdecreet bepaalt dat de Vlaamse Regering de inwerkingtreding van het decreet regelt. Ze beslist nu principieel dat het decreet in werking treedt. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 09 Marino Keulen

De Vlaamse Regering beëindigt de aanstelling van Jean-Baptist De Keyser in de functie van commissaris bij de huisvestingsmaatschappijen nv 'Eigen Haard' in Herentals en de cvba 'Zonnige Kempen' in Westerlo. De nodige schikkingen worden getroffen met het oog op de aanduiding van een ambtenaar die de bevoegdheden van toezichthouder bij deze huisvestingsmaatschappijen zal uitoefenen.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit over het rijbewijs. De aanpassingen hebben enerzijds tot doel de regelgeving voor rijbewijzen in de categorie G (landbouw- en bosbouwvoertuigen) te versoepelen en anderzijds het KB af te stemmen op de consulaire bevolkingsregisters en identiteitskaarten. Een aangepast model van rijbewijs wordt toegevoegd. De Vlaamse Regering verbindt aan haar positief advies wel een tekstuele wijziging in het KB.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk besluit met het politiereglement op de spoorwegen. Dit politiereglement houdt rekening met de nieuwe organisatie van de spoorwegen in ons land, in voege sedert 2005. Het KB vormt onder meer de juridische basis voor het sanctioneren van reizigers of van personen die zich ten aanzien van de installaties, het personeel en de medereizigers onverantwoord of onbehoorlijk gedragen.