Ingezonden persbericht

Haarlemse Plaatjesalbums op de Boekenmarkt Haarlemse Dreef.

Zaterdag 9 juni 2007 is op de Haarlemse Dreef de maandelijkse boekenmarkt en wordt er dit keer op deze boekendag extra aandacht geschonken aan Haarlemse Plaatjesalbums.
Voor dit speciale thema is specialist en verzamelaar Anton Siedsma uit Hoofddorp met een stand aanwezig, waar men veel uitgegeven Haarlemse Plaatjesalbums van b.v. Droste, Klaverblad, Libelle, enz. kan bewonderen en tevens uitgebreide achtergrondinformatie kan verkrijgen. Aan zijn stand kunnen deze, maar ook de nostalgische Verkadealbums en andere Plaatjesalbums worden ingekeken, geruild, enz. Iedereen wordt aangeraden om verzamelwaar als Piggelmee, Flipje, Verkade, andere plaatjesalbums of allerlei losse ( voetbal ) plaatjes toch vooral naar deze boekenmarkt op De Dreef mee te nemen om de waarde er van te vernemen of het materiaal te verkopen.
Haarlemse- en andere Plaatjesalbums in het algemeen en Verkade-albums in het bijzonder zijn een schitterend onderwerp voor verzamelaars, zoals Anton Siedsma. Hij daagt iedereen uit op deze boekenmarkt de zgn drie oudste Plaatjesalbums Verkade uit begin 1900 met ingestoken plaatjes en zonder tekst hem te komen aanreiken. Bovendien is het bij album III behorend tekstboekje 'Tante Lize vertelt' een collector item.
Info: Tel. 023-5614727 email : siedsma@quicknet.nl en Site : http://hobby.clubs.nl/verkade
Bijna veertig boekhandelaars uit het hele land presenteren op de Haarlemse Dreef elke tweede zaterdag van de maand van 9.00 tot 16.30 uur hun antiquarische boekencollectie. Veel antiquaren op deze markt leggen zich toe op een of meerdere specialisaties, bijvoorbeeld buitenlandse literatuur, poëzie, natuur- en reisboeken, techniek, kinderliteratuur, esoterie, strips, geschiedenis of kunst, enz. De Haarlemse Dreef is op 9 juni a.s. de ontmoetingsplaats voor verzamelaars en liefhebbers van mooie antiquarische en tweede hands boeken.
Deze Haarlemse boekenmarkt is gelegen op amper twee minuten in het verlengde van Haarlemse grootste winkelstraat, de Grote Houtstraat en ligt even voor de Haarlemmer Hout en het Provinciehuis.
Inl. 023-5271959. Email : info@kollektorsitem.nl Site: www.kollektorsitem.nl

---

voorblad van de Flyer :

PLAATJESALBUMS de succesvolste reclame aktie uit Nederlandse geschiedenis

Ouderen zullen zich het bewaren van Verkade-bons, het inplakken en verzamelen van plaatjes en albums van Verkade uit hun jeugd herinneren. Maar het is niet alleen de herinnering, die een grote rol speelt. Jongeren die niet zijn opgegroeid met het fenomeen Verkade-albums kunnen ook nu nog volop genieten van die mooie albums met teksten van J.P. Thijsse, A.F.J. Portielje, A.J. van Laren of H.E. Kuylman en met steeds 144 plaatjes, getekend door J. Voerman jr, L.J.W. Wenckebach, J. van Oort, E. Koning, Jac. J. Koeman, S. van Beek, H. Rol en C. Rol.

Toen koekfabrikant Verkade uit Zaandam in 1903 heel onschuldig begon een partij Duitse plaatjes bij te sluiten bij verpakte koek en beschuit, had hij geen enkel idee over wat hij aanrichtte. Deze toevalstreffer sloeg in als een bom en ook de latere èchte Verkadealbums werden een daverend succes. Zo verschenen er tot de tweede wereldoorlog drie zgn. Plaatjesalbums en 27 Verkadealbums in een totale oplage van ruim twee miljoen.

De kwaliteit van de eerste Plaatjesalbums was matig. De plaatjes waren niet echt aantrek-kelijk en de albums vertoonden inhoudelijk weinig samenhang. Daarom koos Verkade in 1906 voor een andere opzet. De albums kregen een duidelijk thema, de natuur, waarmee handig werd ingespeeld op de toenemende belangstelling van het grote publiek voor dit onderwerp. Voor de samenstelling van de albums werden populaire auteurs en bekwame illustratoren benaderd en aan de drukkwaliteit werd veel zorg besteed. In de jaren twintig en dertig groeide het verzamelen van bons en plaatjes in Nederland uit tot een ware rage. De kleurige afbeeldingen waren zo populair dat Verkade er een aparte afdeling op nahield, waar 30 medewerkers niets anders deden dan het omruilen van dubbele exemplaren, wel 190.000 per jaar. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan deze Verkade albumaktie. Dankzij Verkade zijn grote groepen mensen er achter gekomen wat er groeit en bloeit in de natuur en wat er zich in nabije en verre landen allemaal afspeelde.

Haarlemse firma's en hun Plaatjesalbums

Haarlemse firma's, als Droste, Franken, Goemans, Haarlemse Brood- en Meelfabriek, Haas, Klaverblad, Leupen, Libelle, Sipkes, enz. en nog ruim vijfhonderd andere Nederlandse firma's en fabrikanten hebben ook meegedaan aan de reclame akties zoals het uitgeven van plaatjes en albums. De kracht van deze akties was dat het hele gezin erbij betrokken werd.
Vader, oma, tante en zus......... iedereen hielp mee om de albums compleet te krijgen.

---


MEERS CURIOSA HOOFDDORP op 9 juni 2007

Regio - Op zaterdag 9 juni 2007 is het weer Meers Curiosa in Hoofddorp. Centrum Hoofddorp zal dan vol liggen met antiek, boeken, curiosa en verzamelobjecten. Bijna vijftig gespecialiseerde standhouders bieden spullen aan tegen betaalbare prijzen uit Grootmoeders en Moeders Tijd op grote standplaatsen op Marktlaan, Marktplein en Polderplein in Centrum Hoofddorp. Kom ook eens een kijkje nemen, want er is voor een ieder iets te vinden. Als de weergoden dit keer ook willen meewerken, wordt het zeker een geslaagd evenement voor publiek, standhouders, organisatie en de gehele Haarlemmermeerse middenstand.
Info : Org.buro Van Aerle, tel: 0492 - 525483 of 06 53848622. Email vanaerle@chello.nl Site : www.curiosawereld.nl

---


VLOOIENMARKT op DE DAM ZAANDAM op zondag 10 juni.

Regio - Op zondag 10 juni 2007 is er van 10-16 uur een grote Vlooienmarkt op DE DAM in Centrum Zaandam.
Veel standhouders hebben speciaal voor deze markt hun zolders, kelders, schuurtjes en garages opgeruimd op zoek naar bruikbare artikelen, die nog verkoopbaar en vooral mooi uitstalbaar zijn. Ze bieden de meest uiteenlopende spullen aan. Je kunt het zo gek niet opnoemen of men kan het aantreffen: glas, aardewerk, porselein, tin, instrumenten, machines, meubels, zeldzame boeken, verlichting, kleding, verzamelartikelen, verkadealbums, enz. enz.
Veel belangstellenden kijken reikhalzend uit, of er bij die bonte mengeling van spulletjes uit grootmoeders en moeders tijd iets voor hun gading tussen zit. Soms slagen mensen er in om voor een paar eurootjes de gouden aankoop van hun leven te doen. Organisator Mikki verwacht vele duizenden bezoekers, die gezellig komen rondstruinen op deze populaire vlooienmarkt, die grote bekendheid geniet in de Zaanstreek en heel Noord Holland. In de loop der tijd is deze markt uitgegroeid tot een leuk evenement met zeer veel tevreden deelnemers en waar ook veel tevreden bezoekers graag naar toe gaan.

Zondag 10 juni 2007 vlooienmarkt van 10.00 tot 16.00 uur op DE DAM in Centrum Zaandam De toegang is gratis.
Info: MIKKI, Michael Burchartz, Tel: 0229-244739. Email: info@mikki.nl Site: www.mikki.nl