Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 4 juni 2007

Workshop capoeira voor mensen met beperkingen in Amsterdam

Handstand in een rolstoel? Blind vechten? Muziek maken als je doof bent? Niks is onmogelijk.

Onder de naam Capoeira Pererê organiseert Stichting Capoeira Berimbau de Ouro voor de tweede maal een introductieworkshop capoeira, Braziliaanse vechtdans met muziek - speciaal voor mensen met beperkingen in Sporthal De Pijp op 8 en 19 juni. Een Braziliaanse show met als titel 'Chance to Dance in De Burcht op zaterdagavond 9 juni vormt de afsluiting van de workshop.

Doel van de workshop is om mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen kennis te laten maken met capoeira en om de deelnemers te laten ontdekken dat zij ondanks ­ of soms dankzij ­ hun handicap hun conditie en flexibiliteit kunnen verbeteren en samen met anderen op een ontspannen manier kunnen sporten en muziek maken. Tijdens de eerste versie van dit evenement ­ juni 2006 ­ bleek deze formule een succes. Als speciale gast komt opnieuw de Duitse Nikolai Klix, die vanaf zijn geboorte gehandicapt is. Hij is een enthousiaste beoefenaar van capoeira. 'Het heeft me geholpen zelfvertrouwen te krijgen. En lichamelijk ben ik er veel expressiever en flexibeler van geworden'. Hij woont in Finland, waar hij traint bij Mestre Siri, die ook naar Amsterdam komt. De workshop Capoeira Pererê ­ de naam verwijst naar Saci Pererê, een Braziliaanse mythische figuur met één been, die iedereen te slim af is - is een initiatief van de Braziliaanse capoeirameester Mestre Marreta (Luiz Carlos Afonso). Hij geeft les in Amsterdam en heeft twee ontwikkelingsprojecten in Brazilië opgezet, waar hij regelmatig activiteiten voor organiseert.

Tijdens 'Chance to Dance in De Burcht op 9 juni treden artiesten uit Brazilië, Mozambique en Nederland belangeloos op in het hotel op de Dam. Onder meer zanger-gitarist Jura Gomes, de band van Valter Barreto, percussionisten Alberto de Souza en Eddy Murphy en multi-instrumentalist Leopoldo da Silveira treden op.

Speciale gast is rolstoelbreakdancer Breaky, die eerder te zien was bij Mooi Weer de Leeuw en AT5. Capoeiraspelers onder leiding van Mestre Marreta laten hun wervelende acrobatische vechtkunst zien. Samba-danseressen doen het publiek voor hoe . De optredens beginnen om 20.00 uur en duren tot middernacht.

Met de opbrengsten van het feest financiert de stichting deels de workshop Capoeira Pererê en wordt een waterreservoir gebouwd voor een sociaal landbouwproject van Stichting Capoeira Berimbau de Ouro in Brazilië. Meer info over deze doelen, de workshop en het feest is te vinden op www.berimbau.nl.

Chance to Dance in De Burcht op 9 juni

Toegangsprijs feest: 10 euro

Zaal open: 19.30 Show van 20.00 ­ 0.00 uur

Henri Polaklaan 9, Amsterdam (vlakbij Artis)

Workshop Capoeira voor mensen met beperkingen in Sporthal De Pijp, Lizzy Ansinghstraat 88.

op vrijdag 8 juni van 17.00 ­ 21.00 uur en zaterdag 9 juni van 11.00 ­ 17.00 uur. Op zaterdag is vanaf 14.30 publiek welkom tegen betaling van 3 euro.

De workshop is mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind en DMO Amsterdam. De zaal voor het feest is beschikbaar gesteld door De Burcht, centrum voor arbeidsverhoudingen.