Historische beleving op Festival Gezondheid 2007


UTRECHT, 20070529 -- Op zaterdag 9 en zondag 10 juni 2007 staat Utrecht voor de tweede keer in het teken van Festival Gezondheid! Het thema van Festival Gezondheid! is dit jaar `De Oudere Mens door de eeuwen heen'. Op dit gratis familiefestival kan jong en oud op straat meebeleven hoe verschillende culturen door de eeuwen heen met gezondheid en ziekte van de oudere mens zijn omgegaan. Levende geschiedenis acteurs spelen 2000 jaar geschiedenis van de gezondheidszorg na.

Multiculturaliteit en de oudere mens nemen een steeds belangrijkere plaats in onze samenleving in. De organisatie Levende Geschiedenis Onbegrensd (LGO) speelt hierop in door op 9 en 10 juni van 10.00 tot 17.00 uur in de binnenstad van Utrecht een gratis festival te organiseren waarbij deze onderwerpen centraal staan.

LGO wil mensen op een vrolijke en positieve manier kennis laten maken met de rijke geschiedenis van onze volksgezondheid. Ze probeert dit te bereiken door onder andere één keer in de twee jaar Festival Gezondheid! te organiseren. Het accent wordt daarbij gelegd op stad en provincie Utrecht als hoofdstad van de gezondheidszorg in Nederland. De levende geschiedenis wordt gebruikt om de geschiedenis van de volksgezondheid na te spelen.

Meer dan 250 levende geschiedenis acteurs tonen tijdens Festival Gezondheid! 2007 in levensechte scènes hoe de status van de oudere mens in familie en maatschappij afhankelijk is van tijd, plaats en culturele achtergrond. Een gevarieerd programma voor jong en oud laat tal van alledaagse rituelen en gebruiken van vroeger, nu en straks zien. Muziek, dans en een gezondheidsmarkt lopen als een lint door het festival.

De feestelijke opening van Festival Gezondheid! 2007 vindt plaats op vrijdag 8 juni om 18.00 in de Utrechtse Domkerk. Na de officiële opening door enkele bekende Nederlanders zal op het grote podium voor het Domplein de wereldpremière rollatordansen plaatsvinden. Onder begeleiding van een draaiorgel dansen twintig ouderen, die al weken geoefend hebben onder leiding van een choreograaf, een rumba, een samba en een tango. Ook het publiek mag meedoen.

Op zaterdag en zondag wordt er een historische tijdpad van 2000 jaar uitgezet dat over een parcours van 2.5 kilometer vanaf het Domplein tot aan het Servaasbolwerk loopt. Tot het gevarieerde programma behoren onder andere een oud-Drentse boerenbruiloft anno 1860, een historische begrafenisstoet en een komedie over seks, ouderdom en geloof. Door de feestelijke boerenbruiloft, die gespeeld wordt door ruim 80 personen, krijgt het publiek een goed beeld van het trouwen in de Drentse boerenstand van vroeger. De historische begrafenisstoet trekt met 15 à 20 begrafenisvoertuigen door de stad en komt via de Lange Nieuwstraat om 14.00 op het Domplein aan. In de stoet kan men diverse auto's, een fiets met zijspan en de koets waarin koningin Wilhelmina naar haar begraafplaats is gebracht bewonderen.

In de komedie over seks, ouderdom en geloof gaat het om een oude dame die in verlegenheid wordt gebracht door de avances van haar buurman. Ze vraagt advies aan de enige Nederlandse, sterker nog, een Utrechtse Paus en haar leven verandert drastisch.

In het kinderprogramma kunnen kinderen op hun eigen wijze kennis maken met ziekte en gezondheid. De kinderen gaan met Gallus op stap. Gallus is de trotse blauwe haan (het logo van het festival) en zijn wandeling voert over het festivalterrein. Bij de kraam op het Domplein krijgen kinderen een kaart waarop aanwijzingen en opdrachten staan die hen langs verschillende plekken en thema's op het festivalterrein leiden.

Voor een compleet overzicht van de activiteiten tijdens het festival kunt u kijken op www.levendegeschiedenisonbegrensd.nl of in de Festivalkrant die op woensdag 30 mei 2007 in een oplage van 210.000 exemplaren bij het Stadsblad in Utrecht en omstreken wordt verspreid.