Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Toerisme en promotie » Evenementen

Kunst van de zestiger jaren in Stadsmuseum

Datum: donderdag 7 juni 2007
Van 9 juni tot en met 26 augustus is een tentoonstelling van de expressionistische kunstenaar Jan Sierhuis te bezichtigen in het Stadsmuseum IJsselstein.

Vele kunststromingen in creatief opwindende zestiger jaren In de maatschappelijk bewogen en creatief opwindende zestiger jaren van de vorige eeuw bloeiden verschillende kunststromingen naast elkaar. In de gezamenlijke tentoonstelling van het Stadsmuseum en Galerie de Boog te IJsselstein wordt de nadruk gelegd op het expressionisme van Jan Sierhuis, Jef Diederen, Ger Lataster en Pieter Defesche.
Het Stadsmuseum IJsselstein toont de expressionistische schilderijen en het werk op papier van Jan Sierhuis uit de jaren zestig van de vorige eeuw.
Jan Sierhuis expressionist pur sang
Jan Sierhuis (1928) is een expressionist pur sang met een onstuimige schilder- en tekenstijl. De vitaliteit spat van zijn werk en plaatst hem in het centrum van de naoorlogse ontwikkelingen in de kunst. Bevriend met beroemde kunstenaars, schrijvers en dichters, is hij steeds zijn eigen onafhankelijke weg blijven volgen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog is de jonge Sierhuis bevriend met verschillende van de Nederlandse experimentele schilders en dichters, de latere Cobra-beweging. Toch gaat zijn grote belangstelling uit naar het expressionisme van het begin van de eeuw en naar Van Gogh. Aangestoken door het voorbeeld van de schilders van Cobra stort Sierhuis zich vanaf 1959 met een totale overgave in het onderzoek naar het materiaal waarmee hij werkt.
Het zijn niet meer de vormen die van buiten op hem afkomen, maar het zijn de verf, de inkt en het potlood die dragers moeten worden van zijn gevoel. Menselijke figuren, voortkomend uit een innerlijk beeld, bewegen zich over zijn doeken en tekeningen. Tegen 1968 treden motieven steeds helderder naar voren, om soms bijna als sterk omlijnde onderdelen van een legpuzzel door hem te worden neergezet.

Stadsmuseum IJsselstein
Walkade 2, 3401 DS IJsselstein
tel. (030) 688 68 00
e-mail: info@stadsmuseum.nl
internet: www.stadsmuseum.nl
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag, 13.00-17.00 uur Galerie De Boog
Kloosterstraat 10, 3401 CR IJsselstein
tel. (030) 688 23 42
internet: www.galeriedeboog.nl
Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag, 12.00-17.00 uur en op afspraak