Gemeente Hilversum

Project Kids & Space voor 8 tot 16-jarigen

5 juni 2007
Op de speelplek aan de Röntgenstraat moet de pingpongtafel weg. Er moeten zitbanken komen voor moeders en een afvalbak voor hondendrollen. Deze suggesties zijn van de jonge buurtbewoners Tom, Patrick, Don, Yusuf en Satya. Zij maakten deel uit van een groep van twintig jeugdige bewoners van de wijk Liebergen, die dit voorjaar hun ideeën voor de openbare ruimte mochten geven. Deze suggesties en voorstellen zijn verwerkt in concrete ontwerpen voor vier speelplekken in Liebergen. De ontwerpen worden onthuld op de buurtbijeenkomst die op zaterdag 9 juni wordt gehouden in en om wijkcentrum St. Joseph.

'We hielden weliswaar al vaker inspraak over de keuze van speeltoestellen op de speelplekken, maar dit is de eerste keer dat we kinderen in zo'n vroeg stadium bij de herinrichting van speelplaatsjes in hun buurt hebben betrokken', zegt Ymke Jongkind. Zij is de gemeentelijke projectleider voor de wijk Liebergen. Dat is de wijk waar gemeente en woningbouwcorporaties enkele jaren geleden hun grootscheepse stadsvernieuwing begonnen. De corporaties zorgden voor sloop, nieuwbouw en renovatie van woningen. De gemeente nam de herinrichting van de openbare ruimte ter hand. Deze herinrichting maakt deel uit van het door de Europese Unie gefinancierde project Streets for Living. In dit internationale project werkt Hilversum samen met de steden Swindon in Engeland en Plaine Commune in Frankrijk. De Europese Unie gaf subsidie voor een zorgvriendelijke, duurzame en veilige inrichting van de openbare ruimte in onder meer Liebergen.

Buiten de boot
De plannenmakers kwamen in de Hilversumse wijk al snel tot de conclusie dat kinderen van 8 tot 16 jaar buiten de boot vielen als het om de normale gemeentelijke projecten ging. Ymke: 'Daarom hebben wij het Amsterdamse adviesbureau DSP-groep gevraagd een aantal workshops te organiseren met en voor jongeren. De DSP-groep heeft namelijk een instrument ontwikkeld, Kids & Space, dat een bijdrage zou kunnen leveren aan het betrekken van de jongeren in Liebergen. Jongeren konden door middel van workshops meedenken over de herinrichting van hun eigen wijk'.

Op 4 april gingen de twintig jongeren, die via scholen, het opbouwwerk en actieve bewoners waren gerekruteerd, met fotocamera's de wijk in. Zij bekeken vier plekken: de kop van de Lorentzvijver, de openbare ruimte grenzend aan de Wilgetoren aan het Van 't Hoffplein, het pleintje aan de Röntgenstraat, en het Dudokplein. De kinderen mochten aangeven wat zij op deze plekken veranderd wilden zien.

De objecten werden verzameld op een groslijst en hier werden punten aan toegekend. DSP werkte de suggesties uit in miniatuurtjes die getoond werden tijdens de tweede workshop op 25 april. De jongeren gingen aan de slag met de schaalmodellen van de wensen. Ze mochten 140 punten gebruiken om objecten of functies te kopen. Daarvoor moesten zij in groepjes onderhandelen. Er werd gewikt en gewogen. De resultaten presenteerden zij vervolgens aan een jury die bestond uit wethouder Erik Boog en drie ambtenaren.

Kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van prullenbakken en het herstel van hekwerk zullen op korte termijn worden uitgevoerd. De (her)inrichting van speelplaatsen gaat langer duren. Na de onthulling op de buurtbijeenkomst van zaterdag 9 juni volgt bijvoorbeeld nog een informatieavond en formele inspraak voor de omwonenden. Voor Aycan, Charissa, Daphne en Sarina, vier meisjes uit Liebergen, komt er nog een leuk vervolg. Na loting bleek dat zij op 20 juni in Swindon hun voorstellen aan jongeren uit de andere partnersteden mogen presenteren.