Gemeente Enkhuizen

21 Mei 2007

Rijkswaterstaat houdt landelijk open huis op 9 juni 2007

Voor de tweede keer organiseert Rijkswaterstaat een landelijk Open Huis. Op zaterdag 9 juni openen meer dan dertig vestigingen, verspreid over het hele land, de deuren voor het publiek. Het Open Huis staat in het teken van het samenspel tussen Rijkswaterstaat en het publiek. Niet voor niets luidt het thema dan ook Doe mee achter de schermen om te ervaren hoe Rijkswaterstaat 24 uur per dag werkt aan de veiligheid van rijks- en vaarwegen, alsmede watersystemen.

Rijkswaterstaat verandert in rap tempo in een moderne, publieksgerichte organisatie met als belangrijke doelstelling Meer Geel op de weg. Daarnaast wordt er veel achterstallig onderhoud weggewerkt aan de Nederlandse rijks- en vaarwegen onder regie van Rijkswaterstaat. De organisatie is steeds prominenter aanwezig op weg en water. Een onderdeel van het gevarieerde takenpakket van Rijkswaterstaat is het werk van de inspecteurs in hun gele patrouilleautos en boten.

Tijdens het Open Huis kan het publiek op diverse locaties tussen 10.00 en 17.00 uur een kijkje achter de schermen nemen. Zo kan men kennis maken met de vele aspecten van het werk van Rijkswaterstaat. Daartoe openen onder andere wegensteunpunten, watersteunpunten, sluizencomplexen en verkeerscentrales hun deuren. Onder het mom van Doe mee achter de schermen kan het publiek zelf achter de knoppen kruipen of bijvoorbeeld meedoen aan een kennisquiz. Verder geeft Rijkswaterstaat de hele dag presentaties en parades.

Wat gebeurt er in Noord-Holland?
In Noord-Holland zijn de volgende locaties open voor publiek:
1. Noordzeesluizen/Gemaal IJmuiden

2. Verkeerscentrale Noord West Nederland/Wijkertunnel Velsen/Schepen voor calamiteitenbestrijding

3. Steunpunt Haarlemmermeer Badhoevedorp

4. Dijk te kijk/Golfoverslagbak Petten

Ook aan activiteiten voor de jeugd is gedacht, zoals radiografisch bestuurbare autos en schepen, zelf zand verplaatsen met een shovel, springkussens en kleurhoeken. Onderstaand volgen de locaties in Noord-Holland in vogelvlucht:

Noordzeesluizen/Gemaal IJmuiden
Onder begeleiding van medewerkers van Rijkswaterstaat worden bezoekers rondgeleid over de Noordersluis en in het gemaal. Voor excursies naar het gemaal wordt een gratis pendelbus ingezet voor maximaal 20 personen. De rondleidingen vinden iedere twintig minuten plaats tussen 10.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 16.00 uur. Duur excursie ongeveer een uur.

Verkeerscentrale Noord West Nederland/Wijkertunnel Velsen/Schepen voor calamiteitenbestrijding
Bezoekers kunnen een blik werpen in de verkeerscentrale. Medewerkers van Rijkswaterstaat staan klaar om vragen van het publiek te beantwoorden.Tussen 10.00 en 16.30 uur vinden doorlopend rondleidingen van ongeveer 30 minuten plaats.
Tussen 10.00 en 13.00 uur vindt in de westelijke tunnelbuis van de Wijkertunnel een calamiteitenoefening plaats. Duur van de oefening is ongeveer 45 minuten. Met een gratis pendelbus voor maximaal 20 personen worden bezoekers van de verkeerscentrale naar de tunnel gebracht. In de tunnel staan wagens van de brandweer, politie en berger. Daarnaast is er een demonstratie van een ZOAB-cleaner. Via de vluchtroute verlaten de bezoekers de tunnel naar buiten waar de bus klaarstaat. Aan de Noordzeekanaaloever bij de verkeerscentrale liggen schepen van Rijkswaterstaat die onder toezicht van medewerkers van Rijkswaterstaat bezichtigd kunnen worden. Ook zijn er demonstraties van (olie)opruimingsmateriaal.

Steunpunt Haarlemmermeer
Wat doet een wegensteunpunt van Rijkswaterstaat nu eigenlijk? Van samenwerkingsacties met partners in de regio zoals KPLD, brandweer en berger bij ongevallen tot en met nat strooien door Rijkswaterstaat bij bepaalde weersomstandigheden. Allerlei activiteiten zijn er te zien en te doen.

Dijk te Kijk/Golfoverslagbak Petten
In het gebouw Dijk te Kijk van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een tentoonstelling over het gebied, de dijk en de initiatieven die worden genomen om droge voeten te houden in Nederland. Medewerkers van het Hoogheemraadschap verstrekken informatie.
Ook geven medewerkers van Rijkswaterstaat uitleg over de Golfoverslagbak. Met deze constructie wordt de kracht van de golfaanval op de kust bij storm gemeten. Aan de zeekant van de dijk staat de WESP (Water En Strand Profiler) van Rijkswaterstaat opgesteld. Bij goed weer gaat deze een aantal keer de zee in, tussen 10.00 en 15.00 uur ieder heel uur. Voorafgaand aan het te water gaan geeft een medewerker van Rijkswaterstaat uitleg. Ook organiseert Rijkswaterstaat een informatiemarkt die een samenhangend beeld geeft over alle projecten, die langs de Noord-Hollandse kust worden uitgevoerd om de kust te monitoren en in stand te houden (het project Sterkte en Belasting Waterkeringen, suppleties en Ecobeach).

Als herinnering aan het Open Huis kunnen bezoekers hun eigen tekst op een auto-DRIP (dynamisch route informatiepaneel) laten invoeren en een foto daarvan meenemen.

Meer informatie over het Open Huis en over de verschillende locaties en activiteiten is te vinden op www.rijkswaterstaat.nl Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl