GAIA


Persbericht © GAIA

8 juni 2007

Ook GAIA tegen afschot damherten in Kluisbergen

Dierenrechtenorganisatie schaart zich achter burgemeester Mont de l'Enclus

De dierenrechtenorganisatie GAIA schaart zich achter burgemeester Bourdeaud'huy van Mont de l'Enclus die zich verzet tegen de beslissing van zijn collega Willequet van grensgemeente Kluisbergen om acht damherten in het Kluisbos af te schieten. De damharten leven al twee jaar in het bos en vormen er geen enkel probleem. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch onderstreepte op een persconferentie gisteren, georganiseerd door de burgemeester van Mont de l'Enclus, dat het verzet van de burgemeester de enige juiste houding is.

Michel Vandenbosch: "We ontvingen verschillende klachten van inwoners uit Kuisbergen die geschokt zijn over de beslissing van burgemeester Willequet. GAIA wil dat burgemeester Willequet op zijn beslissing terugkomt. Afschot is voor niets nodig. En als de dieren ooit een veiligheidsprobleem zouden vormen, dan dient men over te gaan tot het vangen van de dieren en ze over te brengen naar een betere locatie."

Al een keer gevangen
Overigens werden de dieren vorig jaar al een keer gevangen, en overgebracht naar een recreatieoord. Kluisbergen had toen afgesproken met het Natuurhulpcentrum Opglabbeek om de dieren te komen halen. Maar een onverlaat had de poort open gezet waardoor de dieren ontsnapten.
Michel Vandenbosch: "Als Kluisbergen de dieren al een keer heeft kunnen vangen, zie ik niet in waarom dat niet nog een keer kan gebeuren. Men moet dan maar de nodige voorzieningen treffen om een nieuwe ontsnapping te voorkomen.

De burgemeester van Mont de l'Enclus heeft inmiddels een verbod uitgevaardigd op het jagen en schieten in het gedeelte van het bos dat ligt op het grondgebied van zijn gemeente. De burgemeester zei over de beslissing van zijn collega uit Kluisbergen dat het ging om een beslissing die niet in het algemene belang is genomen. De burgemeester van Mont de l'Enclus ziet de damharten als een recreatieve meerwaarde en een toeristische verrijking voor de wandelaars in het bos.

Bovendien houdt afschot ook een reëel gevaar in voor de wandelaars en, onderstreept burgemeester Bourdeaud'huy, in de ardennen staat het vol met signalisatie om automobilisten tijdig te waarschuwen voor eventueel overstekend wild. "Er is geen enkele reden waarom dat in mijn streek niet zou kunnen", voegde hij eraan toe.

Daarenboven blijken er ook enkele damherten drachtig te zijn zodat afschot zou getuigen van extra wreedheid.