Gemeente Rotterdam

Nr. 111
8 juni 2007

Gemeente legt zichzelf 'boete' op

De gemeente Rotterdam gaat geld betalen aan mensen die niet op tijd antwoord hebben gekregen op een aanvraag of een bezwaarschrift. De regeling gaat op 1 juli aanstaande in voor aanvragen, en op 1 januari 2008 voor bezwaarschriften. Daarmee loopt Rotterdam vooruit op landelijke regelgeving die in 2009 van kracht wordt.

Kern van de regeling 'dwangsom bij niet tijdig beslissen' is dat de gemeente bij het niet op tijd afwikkelen van aanvragen en bezwaarschriften een dwangsom moet betalen. De eerste veertien dagen kost dat de gemeente 20 euro per dag. De volgende veertien dagen 30 euro per dag en de overige dagen 40 euro per dag, met een maximum van 1260 euro. Wethouder Baljeu: "De gedachte achter deze regeling is dat niet alleen burgers, maar ook de gemeente zich aan wettelijke termijnen moeten houden. Dit past bij de aanpak van dit college om de gemeentelijke dienstverlening nog verder te verbeteren."

Beschikking en bezwaar
De regeling geldt per 1 juli voor beschikkingen op aanvraag, zoals bijvoorbeeld aanvragen voor een kap- of parkeervergunningen of een bijstandsuitkering. Per 1 januari gaat de regeling ook gelden voor besluiten op een bezwaarschrift. Voor deze dwangsomregeling gelden enkele uitzonderingen. Het gaat om verzoeken in het kader van de handhaving van de milieuwetgeving en aanvragen waarvoor een medisch advies door de GGD nodig is. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van een rolstoel, een invalidenparkeerplaats of de Europese parkeerkaart.

Dwangsomregeling
Om gebruik te maken van de dwangsomregeling moet de aanvrager de gemeente schriftelijk in gebreke stellen. Dat wil zeggen dat de burger of ondernemer de gemeente per brief moet melden om welke aanvraag het gaat en op welke datum de termijn afliep. Dat kan zodra de wettelijke termijn waarbinnen de gemeente moest besluiten voorbij is. De gemeente krijgt vervolgens twee weken om de beslissing alsnog te nemen. Gebeurt dat niet, dan begint na die twee weken de dwangsom te lopen, tot de beslissing uiteindelijk bij de burger binnen is. Voor het nemen van besluiten door de gemeente gelden vastgestelde beslistermijnen. Hoe lang zo'n termijn is, staat meestal bij het aanvraagformulier.

Aanbevelingen Economic Development Board Rotterdam (EDBR) Ook in het onlangs verschenen rapport van de EDBR 'Rotterdam regel het!' staan aanbevelingen voor verbetering van de gemeentelijke uitvoering van wet- en regelgeving. Uit het rapport blijkt dat ondernemers niet zozeer de regels, maar de wijze van uitvoering als hinderlijk ervaren. Vanuit de expertsessies zijn tien aanbevelingen gedaan, die zich richten op het verbeteren van de kwaliteit van de uitvoering van de gemeentelijke regels.

noot voor de redactie/