Eneco


Gedwongen splitsing slechte oplossing voor niet bestaand probleem
ENECO-bestuursvoorzitter Jeroen de Haas: gedwongen splitsing slechte oplossing voor niet bestaand probleem

Rotterdam, 7 juni 2007 De voorgenomen gedwongen splitsing van energiebedrijven is een zeer slechte oplossing voor een niet-bestaand probleem. Het publiek en onafhankelijk netbeheer is op geen enkele manier in gevaar; nu en ook in de toekomst niet. De huidige wet- en regelgeving biedt meer dan voldoende waarborgen om de leveringszekerheid in Nederland te garanderen, aldus ENECO-bestuursvoorzitter Jeroen de Haas in een eerste reactie op de splitsingsbrief van de ministerie van Economische Zaken.

De Haas: de overwegingen van de minister om deze gedwongen splitsing aan het parlement voor te leggen, zijn zeer twijfelachtig. De conclusies van NMa/DTe in de onderzoeken naar het onafhankelijk netbeheer steunen de minister op geen enkele wijze in haar besluit. De NMa/DTe stelt eenduidig, dat het onafhankelijk netbeheer niet in gevaar is en dat de energiebedrijven zich houden aan de relevante wet- en regelgeving.

Volgens De Haas zal gedwongen splitsing leiden tot een ernstige verzwakking van de Nederlandse energiebedrijven. Zo ontstaan er grote belemmeringen voor de lange termijn doelstellingen die de Nederlandse regering op het gebied van duurzame energie, energiebesparing en CO2-reductie heeft gesteld. Prachtige ambities, vooral als ze tot realiteit gebracht kunnen worden; ENECO wil daaraan bijdragen, maar niet met de handen op de rug gebonden.

In haar besluit gaat de minister niet in op de aanzienlijke financiële gevolgen van de splitsing voor o.a. de cross border leasecontracten. Ook onderbouwt zij de veronderstelde positieve gevolgen voor de consument mede in Europees perspectief op geen enkele wijze.

Gedwongen splitsing leidt tot een langdurig, tijdrovend en kostbaar reorganisatieproces waardoor deze doelstellingen in gevaar komen. De Nederlandse consument heeft hier geen enkel belang bij.

ENECO dringt aan op het voorzetten van de dialoog met minister en parlement, zoals die eind vorig jaar is ingezet om de huidige politieke impasse te doorbreken. De Nederlandse energievoorziening is gediend bij vertrouwen en constructieve samenwerking tussen overheid en energiebedrijven.