Xandrion energiecollectief bepleit verplichte energiebijlage bij NMA
Energieklant vaak op verkeerd been gezet
EDE, 20070608 -- Energieleveranciers geven onvolledige en soms zelfs misleidende informatie over hun aanbiedingen. Dat stelt inkoopnetwerk Xandrion in een klacht aan toezichthouder NMA/DTe. "Dagelijks maken wij mee dat ondernemers door energieleveranciers op het verkeerde been worden gezet, met een onnodig hoge energierekening tot gevolg", aldus Marco Witschge, inkoopdirecteur bij Xandrion. Met circa 600 aangesloten MKB-bedrijven uit diverse sectoren is het Xandrion inkoopnetwerk één van de acht grootste energiecollectieven van Nederland.
Geen waarschuwing voor risico's van slechte timing
Xandrion stelt dat nagenoeg alle energieleveranciers vaste energieprijzen voor een langere periode aanbieden, zonder te waarschuwen voor ongunstige timing. De klant weet daardoor meestal niet dat het moment waarop deze prijs wordt vastgezet, bepalend is voor de hoogte van de prijs. De o.a. aan olie en dollar gekoppelde energieprijzen stijgen en dalen echter voortdurend. Het kan dus enorm veel schelen of klanten een energiecontract in maart of in oktober van een jaar afsluiten. Het verschil tussen het hoogste en laagste prijsniveau was vorig jaar maar liefst 70%.
Inspelen op paniek tijdens prijspiek
Juist toen vorig jaar energieprijzen tot nieuwe recordhoogten stegen, hebben veel energieleveranciers op de paniek ingespeeld door zogenaamde vasteprijscontracten voor langere periodes extra te promoten. Als kenners van de markt wisten de energieleveranciers als geen ander dat het beter was geweest om in een piekmarkt de energieprijs niet voor een langere periode maar juist voor een korte periode vast te zetten. Met als gevolg dat de bedrijven en particulieren die toen hebben getekend de `zekerheidsgarantie' hebben dat ze de komende drie jaar de hoofdprijs betalen.
Misleidende offertes van Nuon
Nuon gaat volgens Xandrion nog een stap verder door bedrijven te misleiden. Als enige leverancier hanteert Nuon namelijk in haar offertes naast de kWh-prijs zonder verdere toelichting een zogenaamd "Kilowatt Vergoeding ¤/kW/jaar". Op het eerste gezicht lijkt alsof het een hele goede offerte met een zeer scherpe kWh-prijs is. Maar als pas na een telefoontje met Nuon duidelijk wordt dat deze "Kilowatt Vergoeding" een groot deel van de totale leveringskosten verbergt, blijkt dat het uiteindelijk helemaal niet zo'n scherpe en vaak zelfs een veel duurdere offerte is.
Laagste prijsgarantie
Energie:Direct - een online label van Essent - biedt sinds kort een zogenaamde laagste prijsgarantie. Op het eerste gezicht lijkt een dergelijke garantie natuurlijk prachtig, maar bij nadere beschouwing blijkt dat deze garantie alleen geldt voor variabele prijzen. Dat gunstig getimede vaste prijzen veel voordeliger kunnen zijn, wordt niet vermeld. Sterker nog, er wordt gesteld dat de kans op bijbetaling minimaal is. Dit is vooral bij variabele prijzen onjuist en misleidend.
Pleidooi voor verplichte `energiebijsluiter'
Grote bedrijven hebben het geld om de benodigde specialistische kennis in te huren om de valkuilen van de energiemarkt te kunnen ontwijken. Om MKB-bedrijven en particulieren beter te beschermen, vindt Xandrion dat NMA/DTe energieleveranciers wettelijk moet verplichten om hun klanten volledig en waarheidsgetrouw voor te lichten over de risico's en beperkingen van hun aanbiedingen. Daarbij valt te denken aan een bijsluiter zoals die ook voor beleggingsproducten verplicht is gesteld. Xandrion vindt bovendien dat NMA/DTe energieleveranciers moet verplichten om dezelfde tariefstructuur te hanteren, zodat men altijd eenvoudig een goede prijsvergelijking kan maken.
Xandrion Inkoopnetwerken