Een week CITES, goed voor walvissen, slecht voor neushoorns


08.06.2007 / 17:08 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Ifaw

Ifaw

Een week CITES ...
Goed voor walvissen en de strijd tegen internethandel, slecht voor neushoorns, luipaarden en haaien

Den Haag, 08/06/2007 - Tussenstand bij de CITES conferentie over de handel in bedreigde soorten in Den Haag: slechts enkele dier -en plantensoorten krijgen meer hoognodige bescherming. Volgens het IFAW (International Fund for Animal Welfare) zullen de meeste besluiten van de delegaties uit 171 landen het voortbestaan van vele soorten blijven bedreigen.

De verkoop van walvisvlees en andere delen van deze prachtige oceaanreus blijft wereldwijd verboden. Voor het eerst erkenden delegatieleden de moeilijkheden die gepaard gaan met de controle op de exploxief stijgende internethandel in wilde dieren en huisdieren. In een onderzoek naar Engelstalige websites vond het IFAW al meer dan 9.000 illegaal aangeboden dieren en producten van dieren, waaronder ivoor, levende gorilla's en tijgerhuiden.

De verwerping van het voorstel om het verbod op walvisvlees op te heffen, was de tweede nederlaag voor Japan, Ijsland en Noorwegen. Het IWC (Internationale Walviscommissie) keurde tijdens hun bijeenkomst vorige week in Alaska met een significante meerderheid een resolutie goed die Japans zogenaamde 'walvisjacht voor wetenschappelijke doeleinden' veroordeelde.

'We zijn erg blij dat de walvissen blijvend bescherming genieten en dat nu ook vissoorten in het CITES verdrag zijn opgenomen ondanks hun commerciële belang voor de visserij, ' verklaart Marcel Bertsch van het IFAW. 'In deze twee gevallen heeft Nederland tenminste een positieve rol gespeeld.'

Slechter verging het neushoorns, luipaarden en de twee haaiensoorten, de doornhaai en de haringhaai, maar ook enkele boomsoorten zoals ceder. Ondanks hun geringe aantal en overmatige jacht blijven deze soorten onbeschermd.

Ondanks het feit dat de doornhaai en de haringhaai lijden onder overmatig gebruik voor commerciële doeleinden, heeft voorstel om twee haaiensoorten meer bescherming te bieden het niet gehaald. De haaien worden in vele Europese landen als het populaire 'Fish and Chips' gerecht of als haaiensteak gegeten. Hun lage voortplantingssnelheid kan de consumptie niet bijhouden.

Voor de tweede week worden heftige debatten over de bescherming van olifanten verwacht waarbij het IFAW voor de meest strikte bescherming pleit. Maar ook het lot van de tijger en de fundamentele basisprincipes van de Conventie zullen belangrijke en veelbesproken thema's zijn.