Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Politieproject Controlekans van start

NW Veluwe, 08-06-2007 o De politie Noord- en Oost-Gelderland is eind mei gestart met het verkeersproject Controlekans. Het is één van de drie pilotprojecten die opgezet zijn om duidelijk te krijgen welke middelen de naleving van de verkeersregels en daarmee de verkeersveiligheid, kunnen vergroten. De andere twee pilots draaien in de politieregio Gelderland-Midden (project Belonen) en Gelderland Zuid (project Bejegening).

Voor het uitvoeren van de pilot vindt plaats op de NW Veluwe en betreft is het traject Zuiderzeestraatweg (N309-N310) van Nunspeet naar Elburg.Het verkeershandhavingsteam van de politie Noord- en Oost-Gelderland houdt hier dagelijkse controles op duidelijk zichtbare wijze. De controles worden tijdens de spits gehouden, gedurende zes weken in totaal.

Op het controlewegvak wordt gecontroleerd op de landelijke vijf speerpunten: snelheid, rood licht, alcohol, gordel en valhelm. Tijdens de controle geldt stoppen is blazen, ofwel alcoholcontrole bij iedere bestuurder die staande wordt gehouden.

In de eerste twee weken zijn ongeveer 40 bekeuringen uitgeschreven, waarvan zon 90% voor het niet dragen van de autogordel.

Enquête Om het effect van de controles te onderzoeken, is een enquête opgesteld. Zo'n 200 weggebruikers in de directe omgeving van de Zuiderzeestraatweg krijgen deze enquête in juni thuisgestuurd. In de enquête staan vragen over hun bekendheid met het project, de zichtbare controles en de inschatting van hun eigen controlekans.

Zichtbare controles Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat zichtbare verkeerscontroles door de politie effect hebben op het gedrag van de weggebruikers. Niet zozeer waar of wanneer gecontroleerd wordt of wie gecontroleerd wordt blijkt belangrijk, maar wel dat er zichtbaar gecontroleerd wordt. Met andere woorden, dat de weggebruiker ziet dat de politie controleert. Doel van de pilot is het verhogen van de waarneembare kans van weggebruikers om gecontroleerd te worden ten opzichte van de voorgaande periode.

Menselijke factor De pilots zijn een gezamenlijk initiatief van het Regionaal Orgaan Vekeersksveiligheid Gelderland (ROVG) en de drie Gelderse politieregio's. De afgelopen jaren is veel gedaan ter verbetering van de infrastructuur, het veiliger maken van de voertuigen en het uitgebreid handhaven. De menselijke factor is een onderdeel waar nog extra aandacht aan kan worden besteed. In drie pilots worden daarom de volgende zaken verder uitgewerkt: bejegening, belonen en vergroten van de controlekans.