Gemeente Arnhem

Arnhem presenteert plannen voor Nationaal Historisch Museum (08-06-07) Op donderdag 7 juni heeft burgemeester Pauline Krikke de uitgewerkte Arnhemse plannen voor een Nationaal Historisch Museum aangeboden aan minister Plasterk van OCW. Het plan omvat een heldere visie op de museale verbeelding van de geschiedenis van Nederland en een indrukwekkend concept voor de inrichting van het toekomstig museum. Jan Vaessen van het Nederlands Openluchtmuseum heeft een grote inhoudelijke bijdrage geleverd aan de planontwikkeling. Francine Houben van Mecanoo architecten tekent voor het ontwerp van een revolutionaire Canontoren die zal verrijzen tegenover het Nederlands Openluchtmuseum. Het gebouw belichaamt het museaal concept waarbij de vijftig vensters van de canon in de tijd op elkaar worden gestapeld. Net als in de realiteit, biedt het museumgebouw de bezoekers altijd een terugblik op het verleden, maar is er geen zicht op wat de toekomst brengt. De opening staat gepland voor het voorjaar van 2011!

De Canontoren
Centraal in de Arnhemse plannen staat de Canontoren die zal verrijzen op het huidige parkeerterrein tegenover de entree van het Openluchtmuseum. De vijftig canonvensters worden verdeeld over vijf op elkaar gestapelde verdiepingen rondom een centrale kegelvormige vide. Onder de grond bevinden zich de prehistorie en de Romeinse tijd, terwijl de 20e eeuw uitkijkt over het Nederland van vandaag de dag. Per canonvenster wordt één markant signaalobject gepresenteerd aan de rand van de vide terwijl de daarmee verbonden geschiedenis langs de buitenschil van de galerij met authentieke objecten, animaties, scènes en beeld en geluidsfragmenten tot leven wordt gebracht. Vanaf de galerijen kijk je terug tot in de prehistorie, maar er is geen zicht op de toekomst.
De 6e verdieping de Bovenverdieping van Nederland geeft een uniek uitzicht op de omgeving met verwijzingen naar plaatsen van herinnering in Nederland en op de presentatie van Nederlandse regios in het Openluchtmuseum.

Actualiteit in historisch perspectief
Het Nationaal Historisch Museum biedt tevens ruimte aan tijdelijke tentoonstellingen. Zo kunnen actuele kwesties (globalisering, zinloos geweld, energieschaarste) in verband worden gebracht met het verleden en kan onze nationale geschiedenis in internationaal (Europees) perspectief worden geplaatst. Tenslotte bieden tentoonstellingen kansen om optimaal aan te sluiten bij leerplannen van het onderwijs.

De gang van je voorouders
Tevens presenteert Arnhem met De Gang van je Voorouders een bijzondere optie om de Nederlandse geschiedenis te verbinden met de persoonlijke historie van bezoekers. Veel van onze voorouders stapten pas later in in onze geschiedenis. Bijvoorbeeld als protestantse vluchteling uit Frankrijk, in de 19e eeuw uit Italië of pas enkele decennia terug uit Turkije of Marokko.

Daarom > Arnhem!
Een Nationaal Historisch Museum in Arnhem maakt onze geschiedenis écht toegankelijk voor alle Nederlanders. De primaire doelgroepen zijn gezinnen met kinderen en scholen. Juist voor deze groepen is Arnhem ideaal; goed bereikbaar vanuit het hele land en een prima locatie voor een interessant dagje uit. Ook vormt de ligging buiten de Randstad een natuurlijke bevestiging dat Nederland en onze nationale geschiedenis groter is dan Holland.
Tenslotte staat de provincie Gelderland al jaren op nr 1 als populairste binnenlandse vakantiebestemming en zal het museum worden gevestigd in de directe omgeving van hoogwaardige publiekstrekkers als Burgers Zoo, het Nationale Park De Hoge Veluwe & Kröller-Müller museum en natuurlijk het Nederlands Openluchtmuseum.

Opening: Woensdag 30 maart 2011
De realisatie van een complex museum van ca 10.000m² met bijbehorende (ondergrondse) parkeervoorzieningen vereist een zorgvuldige planning. Ruwweg zal de voorbereiding de rest van 2007 in beslag nemen, wordt voor ontwerp en uitwerking de periode januari 2008 t/m 2e kwartaal 2009 gereserveerd en zal de uitvoering van het 2e kwartaal 2009 tot 2010 in beslag nemen.
Op woensdag 30 maart 2011 om 14.00 uur vindt dan de feestelijke opening plaats van de eerste expositie U bent van harte welkom!