Voedingcentrum
Goede vis: Hollandse Nieuwe
8 juni 2007
Het haringseizoen is deze week officieel begonnen. Met een nieuwe
haring komt u op een smakelijke manier aan meer goede visvetzuren.
Bovendien is het prettig om te weten dat het met de haringstand
redelijk gaat. Het Voedingscentrum zet interessante feiten over de
vangst van haring en een aantal lekkere recepten op een rij.
Haringfeiten
* Haringseizoen. Nieuwe haring kan meestal vanaf half mei tot half
juli gevangen worden. Dit is zogenaamde maatjesharing. Daarna
begint het voortplantingsproces van de vissen. De haring die dan
nog wordt gevangen, is bestemd voor andere haringproducten, zoals
zure haring.
* Diepvries. Veel vis wordt al op zee ingevroren, op zogenaamde
vriestrawlers. Bij Hollandse Nieuwe mag dit niet. De maatjesharing
wordt vers verwerkt en aan land gebracht. Daarna kan het
natuurlijk wel ingevroren worden. De zoute haring die u voor
vlaggetjesdag koopt, komt zeker uit de diepvries. Dit invriezen
zorgt niet voor veel smaakverlies.
* Hoeveel haring is er? Er zijn regels voor het aantal haringen dat
vissers mogen vangen. Volgens onderzoekers zouden die nog wel wat
strikter mogen. Het aantal jonge haringen dat ieder jaar geboren
wordt, is niet genoeg om de stand op peil te houden.
* Hollandse Nieuwe. Er zijn maar twee Nederlandse schepen die op
haring vissen. Vlakbij onze kust is namelijk weinig haring te
vangen. De twee Nederlandse schepen zijn vriestrawlers. Speciaal
voor het haringseizoen worden deze omgebouwd om de vis vers te
verwerken.
* Scandinavische Nieuwe. De meeste Hollandse Nieuwe is dus niet echt
âHollandsâ, maar komt van Noorse, Deense en soms Zweedse
schippers. Die hoeven minder ver te varen om maatjesharing te
vangen.
* MSC-haring? De âNederlandseâ Hollandse Nieuwe heeft het
MSC-keurmerk. Dit is een keurmerk voor duurzaam gevangen vis. Er
zijn dus maar twee schepen zijn die deze haring vangen. Dus is de
kans groot dat de haring die u koopt dit keurmerk niet heeft. Bij
meer vraag zullen meer vissers proberen aan de voorwaarden voor
dit keurmerk te voldoen.
* Haringvangst. Bij de haringvangst gaan de netten niet over de
zeebodem, zoals bij de vangst van bijvoorbeeld kabeljauw of schol.
Ook raken er nauwelijks andere vissen en dieren in de netten
verstrikt. Ook daarom is haring een prima keuze volgens de
viswijzer van Stichting de Noordzee en het Wereld Natuur Fonds.
* Veel gezonde visvetzuren. In een nieuwe haring zit ruim 1 gram van
de goede visvetzuren. Dit voordeel weegt op tegen het hoge aantal
kilocalorieën: 130. Het is slim om twee keer in de week vis te
eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals haring.
Haringrecepten
* Hollandse nieuwe met aardappelsalade
* Haring met mierikswortelsaus
* Rijnlandse haringsalade