Provincie Antwerpen

Persbericht provincie Antwerpen:

----------------------------------------
Politieschool verhuist naar Ranst
Provincie maakt plannen bekend voor Provinciale Politieschool Antwerpen
----------------------------------------


- Vandaag besliste de Antwerpse deputatie om de Provinciale Politieschool te verhuizen naar Ranst. " We kiezen bewust voor het samenbrengen van de Provinciale Politieschool en het Provinciaal Instituut voor Brandweer- en Ambulanciersopleiding op één domein " vertelt Bart De Nijn, gedeputeerde bevoegd voor veiligheid. " Enerzijds is dit kostenbesparend en anderzijds kan de samenwerking tussen de hulpdiensten in de opleidingen benadrukt worden. " Met een extra investering van 30 miljoen euro in dit domein van 34 ha, zal de provincie Antwerpen beschikken over één van de meest uitgebouwde opleidingscentra voor hulpdiensten van het land.-

Op 1 januari 2006 nam de provincie Antwerpen de politieschool van de stad Antwerpen over. Momenteel is de PPA gevestigd op de Luchtbal in Antwerpen. De gebouwen worden gehuurd van de stad Antwerpen. " Verder huren was op termijn zeker geen optie, " argumenteert Bart De Nijn " het was vanaf de overname van de politieschool duidelijk dat de stad deze gebouwen zelf wil gebruiken, daarom werd in het contract een jaarlijks stijgende huurprijs voorzien. Hoe langer we in Antwerpen blijven, hoe duurder het m.a.w. wordt. "


- Provinciale Politieschool wordt neusje van de zalm

De provincie Antwerpen bouwt momenteel het opleidingscentrum uit tot een volwaardige Provinciale Politieschool Antwerpen (PPA). De school speelt in op de opleidingsbehoeften van de 25 korpsen van de lokale politie binnen de provincie. Er worden zowel basisopleidingen om politieagent te worden als bijscholingen gegeven. Dagelijks zijn er 350 cursisten waarvan 200 aspirant-inspecteur. Bart De Nijn: " Het organiseren van een politieschool vind ik een belangrijke taak voor provincies. Hier creëren we immers een belangrijke meerwaarde en maken we als bestuursniveau het verschil. De gemeentebesturen en korpsen zijn de provincie dankbaar dat we dit overkoepelend aanpakken. Daarnaast spelen we in Antwerpen in op nieuwe trends waardoor we een pioniersrol opnemen in België. Het was de provincie Antwerpen die bijvoorbeeld als eerste in het basispakket van brandweeropleiding een Flashovertraining aanbood. "


- 34 ha geïntegreerd oefenterrein met PIBA

Sinds 2001 baat de provincie het Provinciaal Instituut voor Brandweer-en Ambulanciersopleiding (PIBA) uit in Ranst. Hier beschikt het provinciebestuur over een site van circa 34 ha waarop alle mogelijke situaties waarmee brandweerlui of ambulanciers worden geconfronteerd, op realistische wijze kunnen worden nagebootst. Het oefendorp bevat al spectaculaire onderdelen zoals een gekantelde treinwagon en een gecrasht vliegtuig. " We willen het domein nog verder ontwikkelen " legt Bart De Nijn uit. " De PIBA kent immers een groot succes en heeft nood aan bijkomende infrastructuur. Dit dossier combineren we nu met de nieuwe vestiging van de Provinciale Politieschool. Het onthaal, vergaderinfrastructuur en het oefendorp kunnen dan voor beide opleidingscentra gebruikt worden, waardoor de provincie heel wat geld uitspaart. Als gedeputeerde van veiligheid vind ik het ook belangrijk dat de hulpdiensten tijdens ongevallen of rampen optimaal op elkaar zijn ingespeeld. Door de opleidingscentra samen te brengen, zullen ook de multidisciplinaire oefeningen stijgen. " Verwacht wordt dat de politieschool eind 2011 kan verhuizen naar de nieuwe infrastructuur.


- Overleg met gemeente Ranst over integratie politiecommissariaat ZARA en KMO-terrein

De gemeente Ranst heeft aan de provincie de vraag gesteld om ook het politiecommissariaat van de zone ZARA te integreren in het domein. Gedeputeerde De Nijn is alvast een grote voorstander " Een politiecommissariaat is 24uur op 24 uur bemand, dus dat zal de veiligheid van de site zeker verhogen. We starten een overleg met de gemeente Ranst om een structuurschets uit te tekenen van heel het gebied. Ook de geplande KMO-zone van Igean moet ingepast worden om bijvoorbeeld de huidige weginfrastructuur optimaal te benutten. "


----------------------------------------
Voor meer informatie kan u terecht bij: Bart De Nijn, gedeputeerde bevoegd voor veiligheid, tel. 03 250 52 60 Als bijlage vindt u twee foto's op PIBA. Foto 1: Bart De Nijn, Foto 2: Bart De Nijn en de directeur van PIBA Leo Verschueren