Ingezonden persbericht
Vereniging Leefmilieu start website www.lokalelucht.nl
Rapportages luchtkwaliteit onvindbaar, milieugroep bouwt zelf een site
Veel gemeenten komen hun rapportageplicht over luchtkwaliteit niet na. De rapportages van gemeenten die zo'n rapport moeten maken zijn op internet vrijwel onvindbaar. De vereniging Leefmilieu heeft daarom de rapportages bij alle provincies opgevraagd. Maar wat blijkt? Geen enkele provincie heeft ze digitaal beschikbaar. Bovendien blijkt een behoorlijk aantal gemeenten geen rapportage te maken terwijl ze daartoe wettelijk verplicht zijn. Vereniging Leefmilieu doet daarom nu zelf wat de overheid niet lukt: informatie over lokale luchtkwaliteit beter toegankelijk maken voor burgers via de nieuwe website www.lokalelucht.nl.
Op de website www.lokalelucht.nl staan alle gemeentelijke en provinciale rapportages over lokale luchtkwaliteit die bekend zijn bij Leefmilieu. Via een aanklikbare kaart kunnen bezoekers informatie opvragen over de situatie in hun provincie of hun gemeente. Ook kunnen bezorgde burgers op de site terecht voor regelgeving en tips om de lokale luchtkwaliteit te verbeteren. "De meeste gemeenten voeren op dit moment de Europese richtlijn niet uit", zegt Marga Jacobs van Leefmilieu. "Die richtlijn verplicht gemeenten informatie over luchtkwaliteit beschikbaar te maken voor hun burgers. Ook wel logisch, want voor wie maak je zo'n rapport anders? Met deze site laten we zien dat de informatievoorziening over luchtkwaliteit veel beter kan. Als het ons als kleine milieuclub al lukt dan moet de overheid het zelf toch ook kunnen."
Veel zoekwerk
Provincie Gelderland loopt voorop als het gaat om de rapportages luchtkwaliteit. De provincie heeft op verzoek van Leefmilieu de luchtrapporten van alle Gelderse gemeenten op internet gezet. Gelderland is ook de enige provincie die duidelijk maakt hoeveel gemeenten niet gerapporteerd hebben: 10 van de 46 gemeenten rapporteren niet over 2005. In de meeste andere provincies is zo'n getal niet beschikbaar. Ook landelijk is niet bekend hoeveel gemeenten niet rapporteren terwijl ze dat wel verplicht zijn.
"Toen we met Leefmilieu in 2006 met ons onderzoek starten bleek er niet eens een lijst te bestaan van Nederlandse gemeenten die een rapport over luchtkwaliteit moesten maken. Om er achter te komen welke gemeenten een luchtrapport moesten maken hebben we nog een hele studie moeten uitvoeren: voor een burger absoluut ondoenlijk", aldus Jacobs. "Intussen heeft Infomil voor 2005 zo'n lijst wel gemaakt en dat is al een hele verbetering. Maar de rapporten heb je daarmee nog niet te pakken."
Leefmilieu heeft in december 2006 alle provincies aangeschreven met het verzoek de rapportages luchtkwaliteit van hun gemeenten in digitale vorm te sturen. In februari is nog een herinneringsbrief gestuurd, want de meeste provincies hadden toen nog niet gereageerd. Jacobs: "Van Overijssel en Drenthe hebben we na vijf maanden nog niet eens een ontvangstbevestiging gehad, laat staan rapporten. Provincie Noord Brabant stuurde een antwoordbrief waarin ze meldde geen enkel rapport digitaal te hebben. Alleen het provinciale rapport werd bijgevoegd, maar dan op papier. Het kan daarbij niet liggen aan het belang van het thema luchtkwaliteit voor de provincie want Noord Brabant is een van de provincies met de grootste luchtvervuiling."
Toekomst
De rapportages luchtkwaliteit moeten natuurlijk in 2007 ook weer gemaakt worden door heel veel gemeenten. Zij rapporteren dan over de luchtkwaliteit in 2006. De vereniging Leefmilieu gaat ook deze rapporten weer verzamelen. Jacobs hoopt wel dat de klus daarna weer gewoon door de gemeenten en provincies zelf uitgevoerd wordt. "We willen laten zien dat het beter kan, maar uiteindelijk wil je dat gemeenten zelf hun verplichtingen uitvoeren. Als inwoner wil je daarop gewoon kunnen vertrouwen".
> vervolg op pag. 2
Symposium Lokale luchtkwaliteit
Op 15 juni a.s. organiseert de vereniging Leefmilieu het symposium Informatie over lokale luchtkwaliteit: hoe kan dat beter? Onderzoeker Bart Kempe presenteert in een workshop de resultaten van zijn onderzoek naar de gemeentelijke rapportageplicht die tot www.lokalelucht.nl hebben geleid. Bert Spiertz van de Provincie Gelderland licht in een andere workshop de keuzes van deze provincie toe. Meer informatie over het symposium en de andere workshops is te lezen op www.lokalelucht.nl.
Voor meer informatie (vrijdag 8 juni):
Marga Jacobs, Leefmilieu, tel. 024-3780384, mail: walnut@telebyte.nl.
---- --