Getronics PinkRoccade

7 juni 2007, Nieuwegein

Persbericht

Gemeenschappelijk Belastingkantoor Waterschappen kiest voor belastingsysteem Getronics PinkRoccade

De waterschappen Vallei & Eem uit Leusden, Zuiderzeeland uit Lelystad en Veluwe uit Apeldoorn gaan gezamenlijk hun belastingen heffen en innen. Hiervoor hebben de drie waterschappen een gemeenschappelijk belastingkantoor (GBK) opgericht onder de naam Tricijn te Harderwijk. Voor het heffen en innen van de waterschapsbelastingen gaat Getronics PinkRoccade aan Tricijn het Integrale Belasting Systeem (IBS) leveren.

Getronics PinkRoccade levert het IBS voor het heffen en innen van de waterschapsbelastingen. Het definitieve platform waarop dit systeem is gebaseerd is Wintel en Oracle. Binnen het IBS zijn een aantal belangrijke functionele aandachtspunten opgenomen. Relevante beleidsregels zijn per rechthebbende binnen één systeem in te stellen. Dit om eigen tarieven, classificaties, invorderprocedures en kwijtscheldingen te kunnen hanteren. Daarnaast hoeft een medewerker nog slechts één keer in te loggen om die functies van modulen en subadministraties uit te voeren waarvoor men geautoriseerd is. Een nieuw loket brengt gegevens uit de verschillende administraties bij elkaar. Van hieruit kunnen onderliggende loketten van subsystemen opgeroepen worden. Hierbij wordt zoveel mogelijk automatisch bepaald voor welke rechthebbende gemuteerd moet worden. Daarmee legt het IBS een belangrijke basis voor meer samenwerking tussen waterschappen onderling en in de toekomst met gemeenten, waarbij ook toekomstige belastingkantoren moeiteloos kunnen aanhaken.

Deze vorm van samenwerking tussen de drie waterschappen is de tweede in Nederland. In augustus 2006 kozen de waterschappen Groot Salland, Reest & Wieden, Regge & Dinkel, Rijn & IJssel en Velt & Vecht eveneens al voor een gezamenlijk belastingsysteem van Getronics PinkRoccade. De samenwerking is in lijn met de doelstellingen van de politiek en de waterschappen die uitgaan van kostenefficiënter werken en het realiseren van kwaliteitsverbetering. Tricijn gaat in eerste instantie zorgen voor de belastingheffing en -inning van de samenwerkende partners. In de toekomst komen daar eventueel gemeentelijke belastingen bij. Het nieuwe belastingkantoor en het Integrale Belasting Systeem moet in oktober 2007 operationeel zijn.

De drie waterschappen waren al gebruikers van systemen voor het heffen en innen van waterschapsbelastingen van Getronics PinkRoccade en maken deel uit van 13 Samenwerkende Waterschappen op dit gebied. Na een heroriëntatie is ervoor gekozen in het gezamenlijke belastingkantoor IBS versie Administratiekantoor in te zetten. Dit systeem ondersteunt optimaal de belastingprocessen bij de waterschappen tegen een goede prijs/prestatie verhouding.

Van de 26 belastingheffende waterschappen in Nederland maken er 14 gebruik van het IBS van Getronics PinkRoccade. De keuze van de 3 samenwerkende waterschappen in het gezamenlijke belastingkantoor is een belangrijke factor voor de continuering van IBS en de relatie met de waterschappen. Maar ook voor de andere waterschappen die geen deel uitmaken van het gezamenlijke belastingkantoor is deze keuze belangrijk omdat op toekomstige ontwikkelingen kosteneffectiever kan worden ingespeeld. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van de invoering van de nieuwe Waterschapswet, het Burger Servicenummer, de Authentieke Basisregistraties, informatieverstrekking door het Kadaster en op het gebied van de WOZ.

Contact Jolanda Peek senior Director Communications +31 (0)30 663 5232 Stuur een e-mail


---