Wereld Natuur Fonds Nederland

WNF-persbericht 7 juni 2007, embargo tot 14.30 uur

WNF wil dat China verbod op binnenlandse handel handhaaft

Tijgermozaïek met 25.000 persoonlijke foto's bij CITES-conferentie

In Den Haag is vandaag bij de CITES-conferentie een 6 meter hoog mozaïek van een Siberische tijger onthuld, bestaande uit persoonlijke foto's van bijna 25.000 tijgerliefhebbers uit 146 landen. Met het mozaïek roept het Wereld Natuur Fonds (WNF) de regeringsdelegaties op om een eind te maken aan de illegale handel in tijgers en tijgerproducten. In het bijzonder wordt China opgeroepen om het verbod op de binnenlandse handel in tijgers en tijgerproducten in stand te houden. Nederland is met circa 4000 foto's de grootse deelnemer aan het tijgermozaiek.

Directe aanleiding voor het mozaiek zijn de pogingen van Chinese tijgerfokkers om de Chinese regering zover te krijgen dat het uit 1993 daterende verbod op de binnenlandse handel in tijgers en tijgersproducten wordt opgeheven. Op die manier kunnen de fokkers de botten, huiden, vlees en tanden van deze gefokte tijgers verkopen. China was van oudsher een land waar delen van tijgers werden verwerkt in traditionele medicijnen, voedsel, kleding en zelfs wijn. Sinds het verbod uit 1993 is de markt ingestort, maar het WNF vreest dat opheffen van het verbod de vraag weer doet opleven. Dit is een vrijbrief voor stropers om de laatste 5000 nog in het wild levende tijgers te doden.

Het WNF roept de Chinese regering ook op om op de tijgerfokkerijen te sluiten. Op de CITES-conferentie verspreidde de Chinese delegatie deze week een document, waarin staat dat China het verbod vooralsnog wil handhaven. Echter, tegelijkertijd werden wel de positieve effecten opgesomd van het gebruik van tijgerproducten. Op de CITES-conferentie maken landen afspraken over de handel in bedreigde planten en dieren.

"Dit mozaïek is een heel krachtig middel om de 171 delegaties op de CITES-conferentie te laten zien dat het 'nu of nooit' is voor de laatste nog in het wild levende tijgers", aldus Elies Arps, hoofd soortenprogramma van het WNF. "De toekomst van tijgers ligt in handen van de overheden aanwezig op deze conferentie".

Het tijgermozaïek kwam tot stand doordat tijgerliefhebbers een digitale foto van zichzelf op de speciale website www.panda.org/tigermosaic konden uploaden. Het eindresultaat is op een groot doek uitgeprint. Nog tot en met 15 juni - de laatste dag van de CITES-conferentie - is het mogelijk om een foto in te sturen naar de website. Enkele dagen later ontvangen inzenders een mail en kunnen hun foto terugvinden op de site. Ook kunnen deelnemers een petitie ondertekenen, waarin de Chinese regering wordt opgeroepen om het handelsverbod niet op te heffen of te versoepelen. Het tijgermozaiek is een initiatief van het WNF samen met 34 andere organisaties die opkomen voor de bescherming van de tijger.

////////////////////