Zwaarste accreditatie van VN voor Nederlands USAR-team
De Verenigde Naties hebben vandaag het Nederlandse USAR (Urban Search and Rescue) team de accreditatie 'heavy' gegeven. Het Nederlandse USAR kan na een ramp zowel search- als rescue-taken uitvoeren. Het gaat dan zowel om het zoeken van slachtoffers, bijvoorbeeld onder het puin met behulp van honden als het werkelijk redden van slachtoffers. En dat zo nodig onder de zwaarst denkbare omstandigheden. Nu het USAR-team deze accreditatie heeft, zal de VN Nederland eerder benaderen als zich ergens in de wereld een ramp heeft voltrekken die vraagt om een dergelijke inzet. Momenteel zijn er maar twee - beide Amerikaanse - USARR-teams in de wereld die een dergelijke 'heavy' accreditatie hebben. De accreditatie is verleend na een meerdaagse oefening die de afgelopen dagen heeft plaatsgevonden en waarbij VN-waarnemers aanwezig waren.
Wanneer zich waar ter wereld ook een ramp heeft voorgedaan waarbij behoefte is aan een team dat zowel kan opsporen als redden, en dat ingezet kan worden onder heel zware omstandigheden, zullen de Verenigde Naties Nederland benaderen. Wanneer het USAR daadwerkelijk wordt ingezet, zal de VN ook met voorrang zorgen dat het USAR snel op de rampplek kan komen. Bijvoorbeeld door afspraken te maken met douane-autoriteiten voor een snelle grenscontrole. Ook kan de VN zorgen voor goede faciliteiten ter plekke. Het is overigens niet zo, dat de aangeboden hulp van landen door niet-geaccrediteerde hulptroepen wordt afgewezen.
De VN onderscheid drie accreditatieniveaus: light, medium en heavy. Light-teams kunnen slachtoffers in veiligheid brengen die makkelijk gered kunnen worden. Medium teams kunnen slachtoffers óf zoeken (bijvoorbeeld door de inzet van speurhonden), óf daadwerkelijk redden, al dan niet met geavanceerde apparatuur. Heavy teams kunnen zowel zoeken als redden, en ook nog eens onder alle omstandigheden.
Het USAR kan ondermeer ingezet worden na een aardbeving, ongevallen in tunnels of na het instorten van gebouwen. Het USAR kan binnen 24 uur op de rampplek aanwezig zijn. De laatste keer dat het Nederlands USAR-team is ingezet was in Pakistan na de aardbeving van 8 oktober 2005.
Noot voor redacties (