Gemeente Hoorn


www.oproet.nl online: West-Friese website over wonen, welzijn en zorg

7 juni 2007 - Donderdag 7 juni zette wethouder Cilia van Weel officieel www.oproet.nl online, de digitale sociale kaart voor de negen West-Friese gemeenten.

Dit deed zij als voorzitter van het gezamenlijke overleg van de negen wethouders voor maatschappelijke dienstverlening en volksgezondheid. Op www.oproet.nl vinden inwoners van West-Friesland informatie over wonen, welzijn en zorg in hun gemeente en regio. Daar vindt men wat gemeente en instellingen bieden op het gebied van bijvoorbeeld seniorenhuisvesting, zorg thuis, zorg in de buurt, kinderen en opvoeden, verhuizen, mantelzorg.

Een digitale sociale kaart is een digitaal informatiesysteem waar informatie te vinden is over organisaties en hun productaanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg. De website www.oproet.nl is de digitale sociale kaart van de negen West-Friese gemeenten: Andijk, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec en Wervershoof. De gemeenten hebben gekozen voor het systeem van De G!ds; dit is een adressen- en activiteitendatabase van de bibliotheken. Instellingen op het gebied van wonen, welzijn en zorg voeren zelf hun gegevens in de database in. De gezamenlijke bibliotheken in Hoorn verzorgen de trainingen om instellingen wegwijs te maken in het systeem.

Vanuit de Wet op de jeugdzorg zijn gemeenten verantwoordelijk voor preventief jeugdbeleid en lichte pedagogische hulp. Daaronder valt onder meer het verstrekken van informatie aan ouders, kinderen en jeugdigen over opvoeden en opgroeien, en voorzieningen die hulp bieden. Vanuit de Wet op de maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten gemeenten hun inwoners informatie en advies geven over wonen, welzijn en zorg. Dit gebeurt al vanuit een fysiek loket en nu ook via www.oproet.nl, een website die toegankelijk is voor alle inwoners van West-Friesland die over internet beschikken.

Vanaf 1 juli 2007 is ook de website www.jong.oproet.nl actief. Op deze website vinden jongeren in West-Friesland informatie over bijvoorbeeld school, werk, geld, seks en relaties, discriminatie, rechten en plichten. Ook op deze site is aangegeven wat gemeenten en organisaties in West-Friesland voor jongeren kunnen betekenen.