Vluchtelingenwerk Nederland

07-06-2007 / persbericht

Driekwart Nederlanders steunt pardonregeling

Driekwart van de Nederlanders is voor de pardonregeling die op dit moment in de Tweede Kamer wordt besproken. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland. Opvallend is dat ook de achterban van de meeste oppositiepartijen de regeling steunen. Van de VVD-stemmers is 55 procent voor het pardon en van de PVV-stemmers 47 procent.

Kiezers van de regeringspartijen staan in ruime mate achter het pardon. Van de CDA-stemmers is 78 procent het eens met de regeling. Voor de PvdA- kiezers geldt dat 85 procent voor het pardon is. Onder de ChristenUnie-stemmers is de steun het grootst: 92 procent is het eens. Opvallend is dat bijna de helft (47%) van de PVV-stemmers voor een pardon is. Uit een eerdere peiling van TNS NIPO, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2006, bleek tweederde van de Nederlanders voor een pardon te zijn. De steun voor een pardonregeling is sindsdien dus toegenomen. `Dit onderzoek bevestigt dat er in de samenleving heel breed draagvlak is voor deze pardonregeling', aldus Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk Nederland.

`Dit onderzoek bevestigt dat er in de samenleving heel breed draagvlak is voor deze pardonregeling', aldus Edwin Huizing, directeur VluchtelingenWerk Nederland.

Deze pardonregeling is de afhandeling van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet. Om te voorkomen dat asielzoekers in de toekomst lang in onzekerheid verkeren over de vraag of zij in Nederland mogen blijven, is het van belang dat de totale periode van een asielprocedure beperkt wordt. Acht op de tien Nederlanders is van mening dat drie jaar de maximale periode is waarbinnen een asielzoeker definitief moet horen of hij/zij een verblijfsvergunning krijgt. Van degenen die het hier niet mee eens zijn, vindt 87 procent dat drie jaar te lang is.

Ook is gevraagd of mensen die in het kader van hun asielaanvraag nog een procedure hebben lopen, en dit in Nederland mogen afwachten, recht hebben op opvang. Maar liefst 81 procent van het Nederlandse publiek vindt dat deze groep mensen altijd recht moet hebben op opvang. Bovendien vindt een meerderheid van de achterban van alle partijen dat er in deze gevallen opvang beschikbaar moet zijn.

Een volgende belangrijke stap als de regeling definitief is, is de integratie van de asielzoekers. Ruim vier op de tien Nederlanders is bereid hier een actieve bijdrage aan te leveren, met name op het gebied van praktische zaken, zoals het helpen bij vinden van werk en wegwijs maken in de samenleving.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden op 5 en 6 juni 2007. In totaal zijn 1199 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd.