Gemeente Utrecht

Plan handhaving veiligheid kraakpanden open voor inspraak

Het gemeentebestuur wil de veiligheid van kraakpanden verbeteren. Inspecteurs moeten actief kraakpanden gaan bezoeken om de veiligheid te controleren. Nu inspecteert de gemeente alleen panden waarover geklaagd is. De nieuwe aanpak staat beschreven in de notitie 'Handhaving veiligheid kraakpanden'. Deze notitie ligt nu ter inzage; belangstellenden kunnen er tot 19 juli a.s. op reageren.

De plannen zijn tot stand gekomen op basis van onderzoeken en inspecties van veiligheids- en gezondheidssituaties in en rond kraakpanden in 2006. Het college wil voortaan actief de constructie van panden gaan controleren. De gemeente kijkt verder naar de veiligheid van gas en elektra, brandveiligheid, de aanwezigheid van gevaarlijke materialen zoals asbest en het gebruik van de panden. De veiligheid en gezondheid van bewoners, gebruikers en de omgeving staan centraal in deze aanpak. Bij tekortkomingen of overtredingen zoekt de gemeente samen met bewoners en eigenaar naar een oplossing. Bij onvoldoende resultaat treedt de gemeente handhavend op. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 8 mei jl. met de notitie 'Handhaving veiligheid kraakpanden' ingestemd.

Ter inzage
De notitie ligt sinds 6 juni jl. gedurende zes weken ter inzage voor belangstellenden, die erop kunnen reageren. Belangstellenden kunnen de notitie inzien bij: Informatie Centrum Gemeente Utrecht, Vinkenburgstraat 26 (geopend: maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur, donderdag tot 21.00 uur, zaterdag 10.00-13.00 uur) en bij de Balie Bouwen, Wonen en Ondernemen, Rachmaninoffplantsoen 61 (geopend: maandag t/m vrijdag 09.00-17.00 uur). De notitie is ook te vinden op http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=205911. De wet schrijft reactie per brief voor. Dit kan gericht worden aan: Gemeente Utrecht, Postbus 8406, 3503 RK Utrecht. De gemeente bespreekt de plannen ook met vertegenwoordigers van de kraakbeweging en andere betrokken instanties (openbaar ministerie, woningcorporaties, politie en brandweer).

Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sylvia Borgman, telefoonnummer 030 - 286 1055.