GroenLinks

De G8-top: veel woorden, geen daden

G-8 7 juni 2007

Gisteren begon de G8-top in het Duitse Heiligendamm. Op de conferentie waaraan de 7 grootste industrielanden, Rusland en de EU deelnemen, staat het klimaat hoog op de agenda. GroenLinks hoopt dat de conclusies van het topoverleg gaan bijdragen aan een oplossing voor de klimaatverandering, maar de voortekenen zijn niet al te goed.

Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, de Verenigde Staten, Canada, Rusland en de Europese Unie nemen deel aan het informele topoverleg. Deze landen vertegenwoordigen samen 65% van de wereldeconomie. Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks: "Deze landen zijn stuk voor stuk hele grote spelers op het wereldtoneel. Als zij samen iets besluiten dan heeft dat een gigantische impact op de hele wereld. Zij moeten hun historische verantwoordelijkheid erkennen en maatregelen nemen tegen de klimaatverandering."

Wereldhandel voor CO2-emissierechten
GroenLinks wil dat er een wereldhandel voor CO2-emissierechten komt. Bij emissiehandel worden rechten uitgegeven voor het uitstoten van CO2. Als je minder uitstoot dan je emissierechten toestaan, kun je de overgebleven rechten verkopen.
Bedrijven die meer CO2 uitstoten, dan de hoeveelheid waarvoor ze rechten hebben, moeten rechten bijkopen. Zo ontstaat een markt voor CO2-rechten.
Als je zuinig produceert en rechten overhoudt dan kun je die verkopen. Dat geeft je een economisch voordeel. Tegelijkertijd wordt het onaantrekkelijk om veel CO2 uit te stoten. Je moet dan namelijk emissierechten bijkopen. Doordat er slechts een beperkte hoeveelheid emissierechten wordt uitgegeven, wordt de totale hoeveelheid uitgestoten CO2 erdoor verminderd.

Kathalijne Buitenweg: "Emissiehandel is een goede manier om vervuiling een prijs te geven. In Europa hebben we al emissiehandel in de energiesector en binnenkort zal ook de luchtvaart erin worden betrokken. Het zou goed zijn om een globaal systeem voor emissierechtenhandel op te zetten. Ook hier liggen de Verenigde Staten dwars en een akkoord daarover is nog ver weg."

Bindende afspraken over bescherming klimaat
Om de klimaatverandering te beperken met 2 graden Celsius, moet de CO2-uitstoot voor 2020 met 30% teruggebracht zijn. Daarvoor moeten alle landen zich inzetten. Het ziet er niet naar uit dat er weer geen bindende afspraken gemaakt gaan worden over de CO2-reductie. Heel de wereld kijkt hoopvol naar de Verenigde Staten. Dit is ´s werelds grootste vervuiler. President Bush heeft echter aangegeven geen bindende afspraken te willen maken over CO2-reductie. Hij wil dat de aanpak van het klimaatprobleem op basis van vrijwilligheid gebeurt.

Kathalijne Buitenweg: "Het is naïef te denken dat we de klimaatverandering op basis van vrijwilligheid kunnen bestrijden. Dat is wat we de afgelopen jaren geprobeerd hebben. Als er geen bindende afspraken worden gemaakt voor een minimum CO2-reductie van 30% in 2020 dan is dat egoïstisch naar onze kinderen en naar mensen in ontwikkelingslanden toe. Zij worden in de toekomst geconfronteerd met de gevolgen van ons vervuilend gedrag nu."

Inzet nu al zwak
Het is positief dat de Duitse bondskanselier Merkel het klimaat hoog op de agenda van de G8-top heeft gezet. Het plan dat ze voorlegt volstaat echter niet. Zij beweert dat een vermindering met 50% van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen 2050 voldoende is om de opwarming onder de 2 °C-grens te houden. "Het is moedig dat ze een relatief ambitieus plan voorlegt, maar het stemt niet overeen met de huidige wetenschappelijke stand van zaken," zegt Buitenweg. "Om de temperatuurstijging binnen een grens van de 2 tot 2,4 °C te houden is wereldwijd tegen 2050 een vermindering van uitstoot nodig die tussen de 50 à 85% ligt. In de geïndustrialiseerde landen gaat het dan om zowat 90%. Dat verzin ik niet zelf. Dat zijn bevindingen van enkele duizenden wetenschappers. Het kan niet dat die allemáál onzin verkopen."

Kyoto-protocol
Het Kyoto-protocol is een klimaatverdrag uit 1997. Hierin is overeengekomen dat de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 gemiddeld met 5 % verlaagd moet worden. Het verdrag loopt nog tot 2012, maar is nooit door de Verenigde Staten ondertekend. Toen de V.S. besloot het verdrag niet te ondertekenen, wilde ook Australië niet meer. Het is belangrijk dat er voor na 2012 een nieuwe overeenkomt komt om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Buitenweg: "De enige manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan is door bindende afspraken binnen VN-verband te maken. De G8-top kan nu een stap in de goede richting zetten en De Europese Unie moet zoveel mogelijk druk uitoefenen om dit voor elkaar te krijgen. Ik hoop dat ik het mis heb en dat vrijdag aan het eind van de G8 alsnog sterke afspraken worden gepresenteerd. Op slappe en wazige toezeggingen zit niemand te wachten", aldus Buitenweg.

Zie ook:

* dossier: Schone lucht, klimaat en energie