Rijkswaterstaat ondertekent opdrachtgeverscode
Enkele (semi)publieke opdrachtgevers ondertekenen vandaag de gedragscode 'publiek opdrachtgeversschap' tijdens het PIANOo-congres in Amsterdam. Rijkswaterstaat is een van hen.
De gedragscode 'publiek opdrachtgeverschap' draagt bij aan een aanzienlijke verbetering en professionalisering van de verhoudingen tussen de opdrachtnemers en opdrachtgevers.
Rijkswaterstaat streeft met de gedragscode een tweeledig doel na:
* helderheid geven over de specifieke kenmerken van het publieke opdrachtgeverschap;
* een betrouwbare en integere opdrachtgever zijn, met respect voor de rol en positie van de (potentiële) opdrachtnemer.
Deze gedragscode is een effectieve aanvulling op de afzonderlijke integriteitcode van Rijkswaterstaat
De gedragscode heeft zowel een interne als een externe functie. De code biedt kaders aan de medewerkers voor de uitvoering van hun werkzaamheden in relatie tot opdrachtnemers. Daarnaast geeft de code aan 'wat onze manieren zijn', wat opdrachtnemers minstens van Rijkswaterstaat mogen verwachten en wat Rijkswaterstaat van de opdrachtnemers verwacht, van de precontractuele fase van een project tot en met de afronding en evaluatie ervan.
Het ontwikkelen van deze code sluit aan bij vergelijkbare initiatieven van opdrachtnemers, zoals de brancheorganisaties van advies- en ingenieursbureaus en van bouwbedrijven. Het is geen juridisch instrument. Projectspecifieke contractuele afspraken tussen opdrachtgever en opdrachtnemer blijven bestaan. Het vigerende aanbestedingsrecht blijft uitgangspunt.
Opdrachtnemers kunnen Rijkswaterstaat en andere aangesloten opdrachtgevers aanspreken als zij niet conform de gedragsregels handelen. Elke deelnemende publieke opdrachtgever heeft een centraal meldpunt, waar opdrachtnemers met opmerkingen en klachten terechtkunnen.
Ondertekenaars van de opdrachtgeverscode:
* Rijkswaterstaat
* Rijksgebouwendienst
* Ministerie van Defensie
* Universitair Medisch Centrum Nijmegen
* Hoogheemraadschap Delfland
* Provincie Zuid Holland
Rijkswaterstaat werkt aan professionalisering van het opdrachtgeversschap en heeft zich om die reden eind 2005 aangesloten bij de oprichting van het Opdrachtgeversforum. Het Opdrachtgeversforum is te typeren als een netwerkorganisatie voor het uitwisselen van ervaringen, het delen en ontwikkelen van kennis en het initiëren van ideeën over nieuwe thema's in de bouw.
Noot voor redacties (