Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 7 juni 2007

Wijkgericht samenwerken verandert in buurtgericht werken

In opdracht van het college, woningbouwcorporaties en politie is een visie ontwikkeld over buurtgericht werken in Alkmaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs ingestemd met de conceptvisie en zal dit op 5 juli aan de raad voorleggen ter vaststelling. Alkmaar was jarenlang de trekker op het gebied van wijkgericht samenwerken. Na het uitbrengen van het rapport van de Rekenkamercommissie zijn er verschillende acties ondernomen om een conceptvisie over deze werkwijze te ontwikkelen. Conclusie: wijkgericht samenwerken verandert in buurtgericht werken.

Trekkersrol
Jarenlang was Alkmaar hèt voorbeeld op het gebied van wijkgericht samenwerken. Andere gemeenten kwamen langs om naar deze succesvolle werkwijze van de gemeente Alkmaar te komen kijken. Twee jaar geleden kwamen er kritische geluiden, onder andere vanuit het rapport van de Rekenkamercommissie. Wijkgericht samenwerken was toe om eens kritisch onder de loep te nemen. Samen met de corporaties en bewoners zijn er bijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast is het bureau Orka advies er mee aan de slag gegaan. Nu ligt er een voorstel, een conceptvisie voor de raad.

Van wijkgericht samenwerken naar buurtgericht werken Nieuwe tijden brengen ook nieuwe problemen en nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo ook bij het wijkgericht samenwerken. De huidige werkwijze heeft veel opgeleverd, maar is duidelijk toe aan verandering, oftewel: een aanpassing aan de tijd en de daarbij horende ontwikkelingen. De nieuwe aanpak:

. In iedere wijk een 'basispakket' vooral voor schoon, heel en veilig;
. De wijkteams zijn voor 85% à 90% verantwoordelijk voor de uitvoering van het basispakket.
. De wijkteams, bestaande uit wijkmeester, wijkbeheerders, politie en anderen, krijgen bevoegdheden en verantwoordelijkheden om het basispakket te realiseren.
. Initiatieven van bewoners worden gestimuleerd en ondersteund. De nieuwe aanpak is meer vraaggericht en concentreert zich op gebieden die extra aandacht nodig hebben.

Gevolgen
Deze verandering binnen wijkgericht samenwerken heeft gevolgen voor financiële - en personele aspecten. Zo gaan de woningbouwcorporaties een grotere rol krijgen in de leefbaarheidsprojecten bij bewoners in de wijk. Om alles in goede banen te leiden komt er een programmateam voor de ondersteuning van de wijkteams en het opzetten van projecten in buurten en wijken.

Per 1 januari 2008 dient de implementatie naar buurtgericht werken gereed te zijn. Tot die tijd zal in de praktijk getoetst moeten worden welke inzet structureel nodig is voor het buurtgericht werken en zal met ingang van 1 januari 2008 de benodigde formatie definitief bepaald moeten worden.

Speciaal Sociaal
Een belangrijk onderdeel om van buurtgericht werken een succes te maken, zal zijn gelegen in het opzetten en uitvoeren van interventie- en speciale projecten (ook wel Speciaal Sociaal genoemd). Soms is een snelle interventie nodig om een ongewenste ontwikkeling in de kiem te smoren. Tussen de partners (woningbouwcorporaties, politie, kern8 en de gemeente) dienen goede afspraken gemaakt te worden wie verantwoordelijk wordt voor een project.