PvdA Europees parlement


Hoe van een 'nee' een 'ja' te maken


6 juni 2007
Twee jaar na het referendum over de Europese grondwet, moet Nederland niet in een 'nee' zonder alternatieven blijven steken, zoals de SP doet. "We moeten inzetten op een democratisch, sociaal en niet te machtig Europa. Burgers willen dat. Het is nu tijd duidelijk te maken hóe we dat willen bereiken," aldus PvdA-europarlementariër Max van den Berg.

Van den Berg stelt vanmiddag in de plenaire zitting van het Europees Parlement een vijf puntenplan voor. Hiermee wil hij zijn collega's overtuigen dat een nieuw Europees verdrag mogelijk is dat wel degelijk tegemoet komt aan bezwaren die bij burgers leven. "De PvdA zet in op een verdrag dat recht doet aan het Nederlandse 'nee' en dat tegelijk een daadwerkelijk democratisch en slagvaardig Europa realiseert," zegt Van den Berg. "Ik denk dat deze vijf punten als leiddraad moeten dienen."


1. Democratisch Europa: Minder veto's en meer medebeslissing door het Europees Parlement. Besluitvorming moet openbaar worden en Straatsburg moet afgeschaft. Nationale parlementen en het Europees Parlement moeten beter samenwerken, maar niet met rode kaarten omdat dat de bevoegdheden alleen maar door elkaar klutst.


2. Sociaal Europa: Lidstaten en regionale overheden mogen hun publieke en semi-publieke voorzieningen zelf inrichten. Het Handvest van de Grondrechten moet bindend worden.


3. Europa voor én van haar burgers: Meer decentralisatie en versterkte subsidiariteit. Maak grensoverschrijdende samenwerking in de grensregio´s gemakkelijker. Europese burgers moeten het agenderingsrecht krijgen via inzameling van één miljoen handtekeningen.


4. Europese huis op orde: Institutionele hervorming vóór eventuele uitbreiding van het aantal EU-lidstaten. Leg verscherpte toetredingscriteria duidelijk vast in een nieuw verdrag om gesjoemel te voorkomen.


5. Geen Europese grondwet maar een Verdrag: De grondwet gaf de Nederlanders het idee dat ze hun eigen grondwet zouden kwijtraken. Neem burgers serieus in die angst. Maak het nieuwe verdrag een stuk korter door alle vereenvoudigingen van bestaande regelingen door een verwijzing te accorderen.