Gemeente Hardenberg

Inloopbijeenkomst voorontwerp bestemmingsplan ontsluitingsweg Nijenstede

Het voorontwerp bestemmingsplan Hardenberg Centrum, Ontsluitingsweg Nijenstede ligt vanaf donderdag 7 juni gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis in Hardenberg. Dit bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe zuidelijke ontsluitingsroute om het centrum van Hardenberg heen, tussen de Witte de Withstraat en de Parkweg. Op 18 juni vindt een inloopbijeenkomst plaats over het plan.

Op 22 mei stelde de Hardenbergse gemeenteraad het tracé voor de ontsluitingsweg Nijenstede vast. De aanleg van deze weg volgt uit het Masterplan Centrum Hardenberg. Nu de noordelijke route in het centrum van de stad, die via de Havenweg liep, als gevolg van de nieuwbouw van woningen en winkels in het centrum is komen te vervallen, verschuift de verkeersdruk naar het zuidelijke deel van het centrum. De huidige route via de Parkweg, Stationsstraat, Witte de Withstraat, Bruchterweg en Europaweg kent echter meerdere knelpunten en is daarom niet geschikt als ontsluitingsroute. Daarom is het de bedoeling dat verkeer dat niet in het centrum hoeft te zijn via een nieuw te realiseren zuidelijke centrumroute kan rijden. Binnen het deelproject dat zich richt op het gebied rond het nieuwe gemeentehuis, wordt al rekening gehouden met een nieuwe zuidelijke ontsluitingsweg om het centrum heen. De Europaweg wordt in dit plan doorgetrokken ten zuiden van het nieuw te bouwen gemeentehuis en sluit bij de Petrakerk aan op de Witte de Withstraat. De ontsluitingsweg Nijenstede, waarvan het voorontwerp bestemmingsplan nu is vastgesteld zorgt voor een nieuwe verbinding tussen de Witte de Withstraat en de Parkweg.

Het tracé voor deze nieuwe onsluitingsweg Nijenstede loopt vanaf de Witte de Withstraat en een klein deel van de Gramsbergerweg. Het tracé buigt op de Gramsbergerweg af en loopt vervolgens oostelijk van de begraafplaats over het terrein van de voormalige Gamma. De weg sluit bij de appartementen naast het Lokaal Opleidingen Centrum aan op de Parkweg. Bij dit tracé moeten twee woningen aan de Gramsbergerweg gesloopt worden. Dit tracé had de voorkeur boven andere mogelijkheden vanwege de maatschappelijke haalbaarheid, de ruimtelijke inpassing, het toekomstige woon- en leefklimaat en de toekomstige geluidsbelasting.

Het voorontwerp bestemmingsplan omvat het gebied oostelijk van het centrum van Hardenberg en ten zuiden van het LOC-terrein, dat ligt in de hoek tussen de Gramsbergerweg en de Stationsstraat. Het voorontwerp bestemmingsplan maakt het ook mogelijk dat een deel van het gebied langs de nieuwe weg wordt heringericht voor kleinschalige bedrijven, met wonen op de tweede laag. Voor het overige deel van het gebied blijft de bestemming zoals die nu geldt.

Het voorontwerp bestemmingsplan ligt vanaf donderdag 7 juni gedurende zes weken ter inzage bij het Loket Bouwen & Wonen in het gemeentehuis in Hardenberg. Daarnaast vindt op maandag 18 juni tussen 17.00 en 19.30 uur een inloopbijeenkomst plaats in het gemeentehuis in Hardenberg. Tijdens deze inloopbijeenkomst kunnen belangstellenden een toelichting krijgen op de plannen en vragen stellen.