Gemeente Hardenberg

Uitbreiding bedrijventerrein Broeklanden stap verder

Woensdag 30 mei 2007

Het is de bedoeling dat het Hardenbergse bedrijventerrein Broeklanden de komende jaren in twee richtingen wordt uitgebreid. Om deze uitbreiding mogelijk te maken, moeten bestemmingsplannen voor de uitbreidingsgebieden worden gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorontwerp van het bestemmingsplan Kop van Broeklanden vastgesteld, waarmee de eerste uitbreiding van Broeklanden een stap dichterbij is gekomen. Beide plannen liggen vanaf deze week ter inzage, op 7 juni vindt een inloopbijeenkomst plaats.

Op basis van recent onderzoek is gebleken dat de komende jaren in de gemeente Hardenberg een grote vraag te verwachten is naar ruimte voor grootschalige bedrijven en/of bedrijven in de zwaardere milieucategorieën. Om aan deze vraag tegemoet te kunnen komen en de voortvarende uitgifte van gronden aan deze bedrijven te kunnen voortzetten, is uitbreiding van het Hardenbergse bedrijventerrein Broeklanden nodig.

Om de uitbreiding van Broeklanden mogelijk te maken, zijn als eerste de plannen voor het plangebied Kop van Broeklanden opgesteld. Dit plangebied sluit direct aan op het bestaande bedrijventerrein Broeklanden en wordt begrensd door de Emtenbroekerdijk, de Duitslandweg en de Verlengde Hardenbergerveldweg. Het college van burgemeester en wethouders heeft inmiddels het voorontwerp van het bestemmingsplan voor dit gebied vastgesteld. In het bestemmingsplan is veel aandacht besteed aan een goede landschappelijke inpassing van het bedrijventerrein en het bieden van kansen aan nieuwe natuur. In het plangebied worden bestaande boomsingels en watergangen gehandhaafd en wordt extra ruimte geboden een de milieuvriendelijke berging van regenwater.

Tegelijkertijd werkt de gemeente Hardenberg aan een aanpassing van de bestaande geluidzone rond het bedrijventerrein Broeklanden. Ook dit wordt vastgelegd in een bestemmingsplan waarvan het voorontwerp ook is vastgesteld. De aanpassing van de geluidzone is noodzakelijk om op het nieuwe bedrijventerrein de vestiging van dezelfde categorieën bedrijven mogelijk te maken als op het huidige bedrijventerrein. Tegelijkertijd wordt de procedure in gang gezet voor het aanpassen van de hogere grenswaarde voor industrielawaai bij een aantal woningen in de directe omgeving van het plangebied. Volgens de Wet geluidhinder is het mogelijk om voor woningen in de directe omgeving een grenswaarde vast te stellen voor geluid afkomstig van industrie, die hoger ligt dan de wettelijke norm voor geluid indien er geen bedrijventerrein in de buurt ligt. De Wet geluidhinder kent een evenwichtig stelsel van normen die het mogelijk maakt dat woningen en bedrijven, onder bepaalde voorwaarden toch in elkaars nabijheid kunnen functioneren.

De gemeente Hardenberg is inmiddels eigenaar van alle gronden in het plangebied Kop van Broeklanden. Als alles volgens planning verloopt, kan eind 2007 of begin 2008 gestart worden met het bouwrijp maken van het terrein. De nog aanwezige woning in het gebied wordt gesloopt.

De beide voorontwerp bestemmingsplannen liggen vanaf 31 mei tot en met 11 juli 2007 ter inzage. Daarnaast vindt op donderdag 7 juni 2007 van 17.00-19.00 uur een inloopbijeenkomst plaats over de plannen waar belangstellenden een toelichting kunnen krijgen en/of vragen kunnen stellen. De bijeenkomst vindt plaats in gebouw Hoogenweg, Hoogenweg 45 te Hoogenweg.

Op de langere termijn wil de gemeente Hardenberg bedrijventerrein Broeklanden ook in zuidelijke richting uitbreiden. Het opstellen van de plannen voor dit gebied is inmiddels gestart.