Politie Midden- en West Brabant

Politie Midden en West Brabant: eerste resultaten actie Pay-day

TILBURG, 5 juni 2007

Politie Midden en West Brabant: eerste resultaten actie Pay-day

TILBURG: Dinsdagmorgen 5 juni is de politie Midden en West Brabant van start gegaan met de regionale actie Pay-day, waarbij is samengewerkt met de Belastingdienst. Acht personen zijn aangehouden voor het uitzitten van bijna 400 dagen gevangenisstraf. Dertien personen moesten alsnog celmateriaal ten behoeve voor DNA afstaan. In totaal werd een bedrag van ruim 29.000 euro aan openstaande boetes en schadeloosstellingen geïncasseerd. Naar aanleiding van de berichtgeving in de media meldden zich afgelopen dagen al enkele mensen bij de politie om geldboetes te betalen en celmateriaal af te staan. Een Tilburger is in de loop van de ochtend aangehouden, nadat hij tijdens de actie een agent beledigde. Dat kwam hem op een boete te staan van 350 euro. Vijf personenautos werden buitengebruik gesteld met behulp van een wielklem. In totaal nemen zon honderd agenten verspreid over twee dagen deel aan de actie.

De actie, die vanmorgen om 06:00 uur begon en tot 24:00 uur doorloopt, leverde direct resultaat op. In de loop van de dag werden enkele tientallen personen binnengebracht. Acht personen werden ingesloten om een celstraf uit te zitten. Ook moesten 13 mensen DNA materiaal afgeven en werden openstaande boetes betaald. Het totaal bedrag liep op tot ruim 7500 euro. Ook gedurende de dag kwamen mensen spontaan naar het bureau om een geldboete te betalen of DNA materiaal af te staan. Hiermee voorkomen zij dat zij door de politie thuis worden opgehaald op een moment dat het niet uitkomt.

A.N.P.R

Bij een gezamelijke controle van het regionale Verkeershandhavingsteam en de Belastingdienst aan de Ringbaan Noord zijn twee personen aangehouden, waaronder een man die nog een schadeloosstelling moest betalen van 15.000,-. De Belastingdienst nam 14 personenautos in beslag en ontving 6700 euro voor openstaande vorderingen. Een snelheidsmeter registreerde de snelheid van ruim 3000 passanten. Van het reden er 427 harder dan de toegestane maximum snelheid van 50 km/u. Tijdens deze controle is gebruik gemaakt van de A.N.P.R (Automatic Numberplate Recognition). Hoe werkt ANPR? In de kofferbak van de auto zit een computer. Hierin kun je allerlei gegevens invoeren, die aan kentekens zijn gekoppeld: openstaande boetes, gestolen autos, gestolen kentekenplaten, signaleringen, zoals rijden onder invloed van alcohol enzovoort. De computer is verbonden met een schermpje op het dashboard en een camera. De camera registreert het kenteken van elke passerende auto en matcht het met de gegevens in de computer. Als het kenteken geregistreerd staat, geeft ANPR een signaal.

Uiterste middel

Als mensen een bekeuring krijgen, ontvangen ze een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau met het verzoek te betalen. Wanneer mensen niet betalen, wordt als uiterste middel de politie ingezet. Hetzelfde geldt voor openstaande vonnissen. Verdachten zijn niet altijd in de rechtbank aanwezig wanneer uitspraak gedaan wordt. Na afloop krijgt de verdachte het verzoek om zich bij Justitie te melden. Doet deze persoon dat niet dan moet de politie de verdachte aanhouden en insluiten. Dit lukt niet altijd op korte termijn en daarom blijven vonnissen en geldboetes openstaan. Het politiekorps Midden en West Brabant krijgt jaarlijks 10.000 verzoeken om de problematiek aan te pakken.

DNA

Ook de personen die wangslijm moeten afstaan ten behoeve van DNA zijn al eerder door Justitie uitgenodigd om zich bij de politie te melden. Het gaat om een wettelijk voorschrift waarbij personen die zijn veroordeeld voor o.a gewelds- en zedendelicten celmateriaal moeten afstaan. Als men niet aan dit verzoek voldoet worden deze personen vermeld in het opsporingsregister en kan de politie hen aanhouden om alsnog celmateriaal af te nemen.

Preventieve werking

Naast het doel van de actiedag dat mensen alsnog hun boetes betalen of hun opgelegde straf uitzitten, gaat er ook een preventieve werking van uit. De politie hoopt dat mensen nu al hun boetes gaan betalen en vrijwillig celmateriaal voor DNA afstaan zodat zij niet het risico lopen op een onverwacht moment geconfronteerd te worden met verzoeken van de politie op mee te gaan.

Auteur: Henk Snepvangers