Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
78 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen op 5 juni 2007)


Stadspartij Leefbaar Utrecht heeft vernomen dat Het Utrechts Landschap de gemeente Woerden heeft benaderd voor het huisvesten van de replica van het Romeinse schip 'De Meern 1', dat in 2003 in Leidsche Rijn werd gevonden. De replica wordt momenteel bij de stichting Bouwloods Utrecht gebouwd door mensen die al langere tijd een W.W-, bijstands-, W.A.O- of WAJONG-uitkering hebben en niet voldoende opleiding en/of werkervaring hebben om zelfstandig terug te keren op de arbeidsmarkt.

Stadspartij Leefbaar Utrecht betreurt het feit dat het niet ondenkbaar is dat het Romeinse schip na voltooiing de gemeente Utrecht verlaat. Behoud van het replicaschip draagt bij aan het tastbaar maken van de Romeinse (ontstaans-)geschiedenis van Utrecht, en zou daarmee een uitstekende cq. Logische uitbreiding zijn op bijvoorbeeld de ontwikkeling van castellum De Hoge Woerd en het project Domplein 2013.

Het bovenstaande leidt tot het stellen van de volgende vragen:

1. Ziet het college een rol weggelegd voor het replicaschip t.a.v. de herbeleving en het tastbaar maken van de Romeinse geschiedenis van Utrecht?
2. Heeft de gemeente haar interesse getoond tot het behoud van de replica van het Romeinse schip "De Meern 1". Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom heeft Het Utrechts Landschap dan toch de gemeente Woerden benaderd?
3. Is het college bereid om zich in te spannen het Romeinse schip alsnog voor de gemeente Utrecht te behouden? Zo ja, wil het college de gemeenteraad hierover informeren?


---- --