Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 juni 2007

Vragen van de leden Eijsink en Van Dam (beiden PvdA) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie

naar aanleiding van diverse publicaties over de implicaties voor de te volgen strategie n.a.v. de burgerslachtoffers in Afghanistan.


1. Bent u bekend met het feit dat er recent in de pers diverse publicaties zijn verschenen over de twijfel die gerezen is bij diverse NAVO-partners over de in Afghanistan gevolgde strategie naar aanleiding van het toenemende aantal burgerslachtoffers?


2. Deelt u de opvatting van Niels Annen (SPD) en Jurgen Trittin (Groenen) dat de manier waarop de Amerikanen 'Operation Enduring Freedom' (OEF) uitvoeren de wederopbouw in de weg staat en de bevolking vervreemdt van de buitenlandse troepen? Zo nee, waarom niet?


3. Deelt u de mening van de Duitse minister van Defensie Franz Josef Jung, dat de troepen die dienen in de 'Operation Enduring Freedom' veel meer moeten doen om burgerslachtoffers te voorkomen? Zo nee, waarom niet?


4. Hoe ervaren de commandanten van de Nederlandse ISAF-eenheden het optreden van de OEF-eenheden? Hebben zij de afgelopen periode ter zake wensen en/of klachten geuit? Zo ja, hoe luidden die?


5. Deelt u de opvatting van de SPD en de Groenen dat de NAVO-aanwezigheid in Afghanistan gecontinueerd moet worden, maar dat de focus moet liggen op 'peace keeping' en het verzorgen van veiligheid voor de lokale bevolking en hulpverleners? Zo nee, waarom niet?


6. Deelt u de opvatting van de Britse minister van Defensie Des Browne dat er behoefte is aan "een strategisch plan, niet slechts een militair plan", waarin militaire actie, narcoticabestrijding en het creëren van een rechtsorde moeten samenkomen? Zo nee, waarom niet?


7. Deelt u de opvatting van de Britse minister van Defensie Des Browne dat deze nieuwe, overkoepelende strategie voor de stabilisering van Afghanistan, onder leiding van de VN tot stand moet komen en moet worden uitgevoerd? Zo nee, waarom niet?


8. Deelt u onze vrees dat het Nederlandse streven naar een evenwichtige 3D aanpak (Defense, Diplomacy, Development) en het streven van de Nederlandse militairen om met een niet confronterende aanpak en projecten om de 'hearts and minds' te winnen in gevaar komt door de vele burgerslachtoffers?


9. Bent u van plan actie te ondernemen ten einde het aantal burgerslachtoffers in Afghanistan te verkleinen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke acties kunnen wij van u verwachten?


10. Bent u van plan actie te ondernemen ten einde de in Afghanistan door de NAVO gevolgde strategie (OEF én ISAF) ter discussie te stellen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke acties kunnen wij van u verwachten?


11. Welke concrete acties heeft u reeds genomen en welke zult u nog gaan ondernemen ten einde de betrokkenheid van de VN bij (de wederopbouw van) Afghanistan te vergroten?

Karl F. Inderfurth, 'Losing the 'other war'; Afghanistan', International Herald Tribune 30 mei 2007 Hanneke Chin-A-Fo, 'Burgerslachtoffers? Lastig te zeggen', NRC Handelsblad 30 mei 2007 Judy Dempsey, 'Merkel party urges caution on Afghan effort', The New York Times 24 mei 2007 Minka Nijhuis,'Bommen met de ene hand, medicijnen met de andere'; Afghaanse burgers vertrouwen ook Nederlandse militairen niet', Trouw, 1 Juni, 2007