Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Betere business performance door risicomanagement

Onderzoek SAS toont aan dat data-integratie nog steeds een enorme uitdaging is voor risicomanagement

Huizen, 5 juni 2007 -- Financiële dienstverleners beschouwen performance management en naleving van regels als de belangrijkste redenen voor risicomanagement (Enterprise Risk Management of ERM). Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat, in opdracht van SAS, is gehouden onder 410 managers die werkzaam zijn in de financiële dienstverlening. Financiële instellingen verwachten aanzienlijke voordelen uit een goede ERM-strategie te halen, zoals betere performance management en vermindering van kapitaalallocatie en kredietverlies.

Obstakels
Veel bedrijven zijn ervan overtuigd dat ERM-systemen belangrijke voordelen opleveren. Toch heeft slechts 26 procent van de respondenten een goed doordachte ERM-strategie. Sterker nog: 25 procent van de respondenten heeft momenteel geen ERM-strategie.

Volgens de respondenten blijven datakwaliteit en databeheer de grootste struikelblokken voor een succesvolle ERM-systeemimplementatie. De traditionele, op silo-gebaseerde methode van risicobeheer, biedt niet de voordelen die geïntegreerde en geconsolideerde systemen en processen wel bieden, namelijk verminderde kosten en betere prestaties. De respondenten zijn voorstanders van het idee de verschillende risicosystemen samen te voegen in één omgeving. Zo ontstaat er een bedrijfsoverkoepelend, holistisch en geïntegreerd overzicht van alle risico's.

Andere bevindingen van het onderzoek:

- 'Krediet risico' is nog steeds een topprioriteit voor bedrijven. Uitgaven om bedrijfsrisico's te vermijden, stijgen nog steeds.
- Volgens 60 procent van de respondenten kan een succesvolle ERM-implementatie binnen 24 maanden al een verlaging van 8 procent van de kapitaalallocatie betekenen. De voornaamste oorzaak van deze kostenverlaging is het verbeterde kredietrisicomanagement.
- Marktrisico en financiële criminaliteit worden gezien als kernprioriteiten. Dit is het gevolg van de wens om oudere systemen, die te traag en niet voldoende schaalbaar zijn, te vervangen. Daarnaast is door initiatieven om fraude te verminderen meer geïnvesteerd in risicomanagement. Er zijn maatregelen getroffen met betrekking tot credit- en debitcards, het verstrekken van leningen en interne fraude en verzekeringsfraude.
- De verzekeringsbranche blijkt steeds meer interesse te hebben voor ERM. Dit heeft te maken met het voldoen aan wet- en regelgeving en toenemende verzekeringsfraude.

"Dit onderzoek bevestigt dat financiële dienstverleners streven naar een geïntegreerd en systematisch bedrijfsrisicomanagement", zegt Sjouke Kuindersma, Business Solution Manager Risk SAS Nederland. "Instellingen beseffen dat een flexibele technologie, op basis van slechts één risk intelligence-platform voorzien van uitstekende data-integratietechnieken, cruciaal is voor een succesvol ERM-programma op de lange termijn." Kuindersma vervolgt: "De komende twee jaar zal er een verschuiving plaatsvinden van puur risicobeheer, naar resultaatgericht risicobeheer. 'Risk-based performance management' wordt daarom voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. SAS risicobeheeroplossing maakt risico-gebaseerd performance management mogelijk, zodat bedrijven een bedrijfsbreed risicobeleid kunnen voeren. Bedrijven voldoen dan niet alleen aan de wet- en regelgeving, maar zetten hun risicobeheeroplossing om in concurrentievoordeel."

Over het onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van SAS door Chartis Research uitgevoerd onder 410 respondenten. Van de respondenten was 40 procent werkzaam bij retailbanken, 27 procent bij zakenbanken en 12 procent in de verzekeringsbranche. De verdeling van de bedrijven liep sterk uiteen voor wat betreft activawaarde. 20 Procent van de deelnemers waren van zeer grote bedrijven met 250 miljard dollar of meer aan activa. En 20 procent had minder dan 1 miljard dollar aan activa. Het betrof een wereldwijd gehouden enquête. Geografisch gezien was het aantal respondenten als volgt verdeeld: 31 procent uit Europa, 22 procent uit Noord-Amerika, 17 procent uit Azië en 40 procent uit het overige deel van de wereld. 21 Procent van de respondenten hebben een senior-functie in kredietrisicomanagement. Functies in het operationeel risicomanagement en groepsrisicomanagement waren ook ruimschoots vertegenwoordigd.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.sas.com/apps/forms/index.jsp?id=ermsurvey07.

Over Chartis Research
Chartis Research is het meest toonaangevende onderzoek- en analyse-instituut in de wereldwijde markt van risicomanagement. Ons doel is ondernemingen te ondersteunen bij het verbeteren van hun bedrijfsprestaties met behulp van beter risicomanagement, corporate governance en compliance. We helpen klanten technologisch en zakelijk de juiste keuze te maken met grondige analyses en werkbare adviezen op het gebied van vrijwel alle aspecten van risicomanagement. www.chartis-research.com .

Over SAS
SAS is marktleider op het gebied van business intelligence-software en dienstverlening. Meer dan 43.000 organisaties gebruiken SAS´ software om hun prestaties te verbeteren door grote hoeveelheden gegevens inzichtelijk te maken om zo sneller accurate zakelijke beslissingen te nemen; winstgevender relaties te ontwikkelen met leveranciers en klanten; wet- en regelgeving na te leven; baanbrekend onderzoek te verrichten en betere producten te ontwikkelen. SAS biedt naast branchespecifieke ook generieke oplossingen en is toonaangevend in data-integratie, data-opslag en geavanceerde business intelligence toepassingen vanuit een enterprise intelligence platform.

SAS levert haar klanten al sinds 1976 The Power to Know. De onderneming groeit continu en is vanaf de oprichting winstgevend. Jaarlijks investeert SAS 26 procent van de omzet in Research & Development; meer dan het dubbele van wat concurrenten investeren. Wereldwijd werken ruim 10.000 medewerkers bij SAS, van wie 3.400 in Europa. SAS is sinds 1986 actief in Nederland. Het Nederlandse kantoor is gevestigd in Huizen op landgoed 'Oud-Bussem', waar ruim 100 medewerkers werken. Meer informatie is te vinden op www.sas.com/nl.

Meer informatie voor de pers:
SAS Institute B.V.
Susan Roos
t: (035) 699 68 47
e: susan.roos@snl.sas.com

PublieksWerk B.V.
Marije Verdouw
t: (020) 486 21 39
e: sas@publiekswerk.nl