's-Hertogenbosch, 5 juni 2007

Onderzoek toont grote verschillen

Betaalgedrag: per provincie anders

Inwoners van Nederland betalen per provincie zeer verschillend, blijkt uit de regionale uitsplitsing van het onderzoek naar betaalgedrag van GGN Incassospecialisten en Gerechtsdeurwaarders. Zo blijkt ondubbelzinnig dat de beste betalers van het land ónder de grote rivieren wonen. Ongeveer 55% van de Zeeuwen, Limburgers en Noord-Brabanders zegt nooit te laat te betalen. In het Noorden is dat wel anders: de slechtste betalers komen uit Drenthe. Ook de provincies Noord-Holland en Flevoland scoren hoog op de vraag: 'Betaalt u wel eens rekeningen te laat?'

Voor het tweede achtereenvolgende jaar heeft Interview-NSS een regionale uitsplitsing gemaakt van de resultaten uit het onderzoek naar betaalgedrag in Nederland. Dit onderzoek is voor het vijfde achtereenvolgende jaar uitgevoerd in opdracht van GGN Incassospecialisten en Gerechtsdeurwaarders. GGN is marktleider op het gebied van creditmanagement in Nederland. In totaal werden 1600 Nederlanders bevraagd.

Meer geld leidt niet tot beter betalen

Ook vorig jaar toonden de zuiderlingen zich betere betalers dan de inwoners van de noordelijke provincies. Met als verschil, dat de koppositie van Brabantse handen is overgegaan in Zeeuwse.

De betere betaalmoraal past in een algehele betere financiële discipline in het zuiden. Onder de rivieren staat men minder vaak rood en hebben de inwoners minder betaalproblemen - niet binnen de gestelde betalingstermijn kunnen voldoen aan de financiële verplichtingen - dan in de rest van het land. Dit terwijl niet blijkt, dat het huishoudinkomen in het zuiden hoger is dan in de rest van het land. Opvallend? 'Niet zozeer', zegt Peter Taks, voorzitter van de Raad van Bestuur van GGN. 'We hebben in het onderzoek ook gezien, dat geldgebrek minder vaak een reden is om te laat te betalen (39% in 2007, vorig jaar 46%). Het is dus minder een kwestie van geld, of gebrek eraan, dan van discipline. Een goed bericht voor bedrijven, die hun rekeningen betaald willen krijgen.'

Betaalproblemen het kleinst in zuidelijke provincies

12% van de Nederlanders kampt in meer of mindere mate met betaalproblemen. Ook hiervoor geldt, dat deze het minst voorkomen in de zuidelijke provincies van het land. Onder de rivieren zweeft het percentage rond de acht. In Groningen daarentegen geeft maar liefst 20% van de respondenten aan, in enige of in ernstige mate niet in staat te zijn aan betalingsverplichtingen te voldoen.

De soorten rekeningen die de Nederlanders te laat betalen verschillen per provincie iets, maar niet veel. De top drie staat nationaal afgetekend vast: rekeningen van abonnementen en contributies (32%), huis- en tandartsen (31%) en postorderbedrijven (24%) blijven het vaakst liggen.

Waar woont de sloddervos?

Wat kunnen we uit het onderzoek te weten komen over de verschillen in betaalgedrag per provincie? Peter Taks: 'Dit jaar hebben we voor het eerst een indeling gemaakt naar typen betaalgedrag. Voor de herkenbaarheid hebben we daar diertypen aan gekoppeld: de trouwe hond betaalt onmiddellijk, de hamster spaart rekeningen op tot de uiterste betaaldatum, de hyena kijkt welke rekeningen nog wel even kunnen blijven liggen zonder kwalijke gevolgen en de sloddervos doet maar wat. Bedoeld voor de herkenbaarheid natuurlijk, maar ook informatie waar bedrijven iets aan hebben op het moment dat ze zich afvragen wat ze eraan kunnen doen om hun rekeningen betaald te krijgen.' De meeste trouwe honden wonen volgens eigen zeggen in de provincie Gelderland. Overijssel scoort hoog op hamsteren en de meeste hyena's houden zich op in Noord-Holland en Friesland. De betaaltypologie werpt een smetje op het Limburgse blazoen: de zuidelijkste provincie herbergt de meeste sloddervossen.

Betaalt rekeningen wel eens te laat

2007

2006

Drenthe

63%

Noord-Holland

62%

Noord-Holland

60%

Drenthe

61%

Flevoland

59%

Flevoland

60%

Gelderland

59%

Groningen

57%

Groningen

57%

Friesland

57%

Friesland

56%

Utrecht

55%

Landelijk gemiddeld

53%

Gelderland

52%

Utrecht

51%

Landelijk gemiddeld

51%

Zuid-Holland

50%

Zuid-Holland

50%

Overijssel

48%

Overijssel

49%

Noord-Brabant

46%

Limburg

43%

Limburg

45%

Zeeland

39%

Zeeland

42%

Noord-Brabant

36%