Project Gemeente Westland

evenementen
Nieuwe Apv soepel voor kleine evenementen
Publicatiedatum: 05-06-2007

Grote evenementen 2008 melden bij de gemeente vóór 1 oktober 2007

Op 18 mei van dit jaar is de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Westland in werking getreden. De nieuwe APV scheert niet langer alle evenementen over één kam en maakt onderscheid als het gaat om vergunningen e.d. Met de nieuwe regeling hoeven organisatoren van kleine evenementen geen vergunning meer aan te vragen, maar kunnen ze volstaan met een melding. Grote evenementen worden voortaan opgenomen in een evenementenkalender.

Klein evenement = tijdig melden
Voor een klein evenement, tot 70 personen van 16 jaar en ouder, met de duur van hoogstens een dag en zonder overmatige geluidshinder, zoals een buurtbarbecue, geldt voortaan dat de organisator met een schriftelijke melding aan de gemeente kan volstaan. Een meldingsformulier kan worden gedownload in de rubriek 'producten en diensten'. Het moet bij de gemeente zijn ingediend tenminste 8 weken voordat het kleine evenement plaatsvindt.

Normaal evenement = vergunning nodig
Als het gaat om een zogenoemd normaal evenement, met meer dan 70, maar minder dan 600 personen, dan dient de organisator daarvoor een evenementenvergunning aan te vragen. Ook dit verzoek moet bij de gemeente zijn ingediend tenminste 8 weken voordat het kleine evenement plaatsvindt.

Groot evenement = vergunning nodig
Van een groot evenement is sprake bij een aantal bezoekers/deelnemers van meer dan 600 personen, of in geval het evenement meer dan twee achtereenvolgende dagen duurt. Ook ten aanzien van een evenement dat naar het oordeel van de burgemeester ernstige gevolgen kan hebben voor de openbare orde gelden de spelregels voor een groot evenement. Een dergelijk evenement is vergunningplichtig en wordt opgenomen in een evenementenkalender. De organisator zal daartoe vóór 1 oktober van het jaar, voorafgaand aan het jaar waarin het evenement plaatsvindt, een principeverzoek moeten doen. Voor het indienen van de daadwerkelijke vergunningaanvraag voor een groot evenement geldt een indieningstermijn van 12 weken. Dit is nodig voor zorgvuldige behandeling en afstemming met andere betrokken partijen zoals politie. De nieuwe afspraak voor grote evenementen geldt voor het eerst voor festiviteiten/evenementen die plaatsvinden in 2008 (na de jaarwisselingfestiviteiten 2007-2008). Die evenementen moeten vóór 1 oktober van dit jaar zijn aangemeld voor opneming in de evenementenkalender.