Productschap Margarine


Home

04.06.2007

DG's SANCO en ENVI publiceren leidraad Bijproducten en Afval

De directoraten-generaal Gezondheid en consumentenbescherming (SANCO) en Milieu (ENVI) hebben gezamenlijk een Leidraad uitgevaardigd voor de toepassing op dierlijke bijproducten van de communautaire wetgeving inzake de dier- en volksgezondheid en inzake afval.

De 33 pagina's tellende nota omvat toelichtingen bij en antwoorden op een aantal veel voorkomende vragen over genoemde wetgeving, die veelal betrekking hebben op gebruik, beheer en transport van dierlijke bijproducten. Ze i sbestemd voor de bevoegde autoriteiten met handhavingsverantwoordelijkheden op het gebied van het gebruik van dierlijke bijproducten en van afvalbeheer en -transport. De inhoud geeft de mening van de Europese Commissie weer en is dus geen definitieve interpretatie.

De leidraad heeft betrekking op gebruik, beheer en transport van volledige kadavers, delen van dieren of producten van dierlijke oorsprong die niet voor menselijke consumptie zijn bestemd. In de leidraad wordt met name ingegaan op de volgende vijf vragen:
* de betekenis van 'kadavers';

* de vraag wanneer kadavers onder de 1774/2002 dan wel onder de 75/442 vallen;

* de toepassing van de 1013/2006 (overbrenging van afvalstoffen) vs. die van de 1774/2002;

* de vraag of DBP gevaarlijke afvalstoffen zijn;
* de voorwaarden voor een veilige verbranding c.q. begraving in de openlucht.