Senternovem


Nieuws

05-06-2007 | Passiefhuizen als opstap naar CO2 neutraal

Bij Passief Bouwen wordt 'passieve' energie van de zon en restwarmte optimaal benut, zodat het gebruik van energie voor verwarming en koeling tot een minimum beperkt kan een woning nauwelijks toevoeging van extra energie (gas, stroom) nodig heeft. Een optimale benutting van passieve energie en restwarmte wordt bereikt door een combinatie van maatregelen en ontwerpeisen. Met een duurzame opwekking van de resterende energievraag komt CO2 neutraliteit dan snel in zicht. Een passiefhuis verbruikt een factor vijf minder energie dan een traditioneel woonhuis en tweemaal zo weinig energie als een modern nieuwbouwhuis. De constructiestandaard voor een passiefhuis vereist dat de totale energievraag voor ruimteverwarming en koeling op jaarbasis minder is dan 15 kWh m2 geklimatiseerd vloeroppervlakte (1.350 kWh per jaar voor een woning van 90m2). Verder geldt dat het totale jaarlijkse primaire energiegebruik minder is dan 120 kWh/m2 voor ruimteverwarming, warm water, ventilatie en huishoudelijke apparaten. Voor een woning van 90m2 betekent dat een gebruik van circa 4.200 kWh per jaar.

De passiefhuisstandaard kan worden bereikt door het volgen van zes basisprincipes.

* Hoog niveau van thermische isolatie

* Hoge luchtdichtheid

* Gebruik van de zon

* Energieterugwinning ventilatie

* Energiezuinige huishoudapparaten

* Gebruik van hernieuwbare energiebronnen

Voor passiefhuizen in het gebied van 40°-60° noorderbreedte, dienen niet-transparante delen van de gebouwenschil zoals wanden, daken en vloeren een U-waarde te hebben die minimaal kleiner is dan 0,15 W/m2K. Voor passiefhuizen dienen de transparante bouwdelen, zoals glazen ramen en deuren,een U-waarde te hebben van minder dan 0,8 W/m2K. Deze eis veronderstelt het gebruik van drievoudige beglazing of gelijkwaardig en speciaal thermisch geïsoleerde kozijnen.

Passief huis voor sociale woningbouw
In de Toolkit duurzame woning staat een voorbeeld van een concept met maximale vraagbeperking (concept Ri.7, Passiefhuis). Met dit concept wordt een CO2-reductie gerealiseerd van 45%. Het concept Passief Bouwen kan nog worden verbeterd, waardoor het benodigde energiegebruik op termijn kan dalen tot een niveau van 80% CO2-reductie. Lokale productie van duurzame energie met bijvoorbeeld een PV dak of kleine windturbines leidt tot een volledig energieneutraal gebouw. Warmteterugwinning van restwarmte uit wasmachines, vaatwassers en warm afvalwater (van douches en dergelijke) kunnen de vraagbehoefte naar energie verder beperken.
Deze woningen, waarvan een opmerkelijk groot deel in Oostenrijk en Duitsland staan. demonstreren dat dit een realistische optie is, zowel op technisch als op economisch vlak. In de Oostenrijkse deelstaat Vorarlberg zijn alle nieuwe sociale woningen vanaf 2007 passiefhuizen. De woningen zijn niet duurder, als men de bouwkosten én de gebruikskosten (energiefactuur) over de hele levensduur van de woning in rekening brengt.
Zie ook de EOS voorbeeldprojecten