Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Rijn en binnenvaart (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 5 juni 2007

------

CNV Rijn en binnenvaart laakt afwijzing Rijn- en binnenvaart-cao door werkgeversclub CBRB

"Binnenscheepvaart nu op achterstand gezet"

"De Rijn- en binnenvaart is hiermee enorm op achterstand gezet. Terwijl de sector als geen ander zit te springen om vangnetten. Enige hoop op onderhandelingen over een nieuwe, gemoderniseerde cao lijkt al helemaal vervlogen." Zo reageert onderhandelaar Robbim Heins van CNV Rijn- en binnenvaart op het nieuws dat werkgeversclub CBRB weigert de handtekening te zetten onder de verlenging van de huidige cao. Daarover werd in januari al een principeakkoord bereikt na intensief onderhandelen.

Het bestuur van het Centraal Bureau Rijn- en Binnenvaart (CBRB) negeerde vandaag de handtekening onder het eerder bereikte principeakkoord over een verlening van de huidige cao tot 1 oktober. Die handtekening had de daartoe bevoegde onderhandelingsdelegatie van het CBRB eind april geplaatst. Daardoor is de loonsverhoging met 2,25 procent per 1 april ineens ongewis. En ook afspraken over de gemiddelde werkweek van maximaal 48 uur zijn daardoor niet geborgd.

Volgens onderhandelaar Heins louter omdat de partijen binnen de CBRB - rederijen en eigen schippers - het onderling niet eens kunnen worden. "De andere werkgeversvertegenwoordigingen, Rijn en IJssel en CBOB waren al bereid hun handtekening te zetten voor verlenging van de huidige cao. En daarmee het pad te banen voor onderhandelingen over een nieuwe cao. Mét daarin de nodige modernisering van artikelen. Voor dat laatste ontbreekt nu ook bij mij geheel het vertrouwen."

Volgens Heins snijdt het CBRB zich in eigen vlees met deze onwil: "Deze sector heeft dringend behoefte aan vangnetten qua arbeidsvoorwaarden. Duidelijke arbeidsvoorwaarden schetst ook voor nieuwkomers het duidelijke beeld van een bedrijfstak waar je onder gunstige voorwaarden kunt werken. Niemand laat zich lokken door obscure arbeidsvoorwaarden. En dat er grote behoefte is aan instroom van jonge mensen staat buiten kijf."