Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060717070

Vragen van het lid Biskop (CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenhart, over het stagebeleid. (Ingezonden 5 juni 2007)


1
Bent u bekend met het artikel `Stagebeleid steden is om te huilen'? 1)


2
Deelt u de mening dat het `gebrek aan coördinatie' als belangrijkste oorzaak van het tekort aan stageplaatsen wordt gezien?


3
Welke maatregelen bent u bereid te nemen om te voorkomen dat jongeren die geen stageplaats kunnen vinden voortijdig hun opleiding verlaten en vervolgens ongekwalificeerd op de arbeidsmarkt terecht komen?


4
Herkent u de bevindingen uit het onderzoek Stad & Stages van het Nicis Institute 2), waarin verschillende factoren genoemd worden die het gebrek aan stageplekken verklaren, zoals het gebrek aan een eenduidig stagebeleid en te weinig stages voor niveau 1 en 2 leerlingen?


5
Kunt u aangeven in hoeverre het met name grote steden zijn die te maken hebben met een tekort aan stageplaatsen?


6
Hoe ziet u de rol en een eventuele voorbeeldfunctie van de overheid in deze kwestie?


7
Bent u overigens bereid om met organisaties als de VNG, MKB en VNO-NCW in gesprek te gaan over hoe gemeentes, het midden- en kleinbedrijf en het bedrijfsleven zouden kunnen bijdragen aan het bestrijden van de tekorten?


1) De Pers, 30 mei 2007

2) Het onderzoek "Stad & Stages" is uitgevoerd in opdracht van het Nicis Institute door K. Meijer en J. Frietman van het Kenniscentrum beroepsonderwijs en arbeidsmarkt.