Milieubeweging en vakbonden lanceren klimaatplan


05.06.2007 / 16:32 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting natuur en milieu

Stichting natuur en milieu

Persbericht
dinsdag 5 juni 2007

Milieubeweging en vakbonden lanceren klimaatplan
Green4sure haalt klimaatdoelen tegen laagste kosten

Vandaag presenteren de milieuorganisaties en vakbonden gezamenlijk een plan voor een haalbaar, goedkoop én effectief klimaatbeleid aan het Kabinet en de samenleving. Green4sure - Hét Groene Energieplan geeft aan hoe de ambitieuze klimaatdoelen gehaald kunnen worden tegen de laagste kosten. Minister Cramer neemt het rapport in ontvangst. Op de pier van Scheveningen -symbool voor de stijgende waterspiegel én de kracht van de Noordzee - wordt het plan aangeboden door de initiatiefnemende organisaties: Natuur en Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, Wereld Natuur Fonds, FNV-Vakcentrale en ABVAKABO-FNV.

Green4sure is een breed en samenhangend pakket van marktgerichte instrumenten. Deze nemen de klimaatdoelen als uitgangspunt en laten bedrijven en consumenten vrij in de keuze voor de maatregelen die het beste bij ze passen. De marktgerichte instrumenten van Green4sure stimuleren innovatie, belonen creatief ondernemerschap en houden de keuzevrijheid van bedrijven en consumenten in stand. Green4sure is niet vrijblijvend: álle vervuilers gaan betalen; wie bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot wordt beloond.

Laagste kosten
Een Klimaatwet vormt de kern van het pakket. Deze wet legt vast hoeveel CO2 er in Nederland jaarlijks de lucht in mag. Dit Nationale Klimaatbudget daalt geleidelijk: in 2020 is het 30% lager en in 2030 is het 50% van de uitstoot in 1990. Het totale klimaatbudget wordt onderverdeeld in drie budgetten voor verschillende economische sectoren, vergelijkbaar met het huidige Europese emissiehandelssysteem (EU-ETS). Ondersteunende instrumenten (energienormen, groenfondsen, nieuwe nutsvoorzieningen) helpen bedrijven en consumenten om op een betaalbare wijze hun CO2-uitstoot te verminderen. Tot slot zorgt een aantal tijdelijke instrumenten (wetten, subsidieregelingen) ervoor dat de emissiereductie snel op gang komt, ook als de lange termijn-instrumenten nog in ontwikkeling zijn.
De aanpak met CO2-budgetten maakt de klimaatdoelen bereikbaar tegen lagere kosten dan met andere instrumenten. Dat bleek ook uit eerder onderzoek van de Algemene EnergieRaad (AER).

Roep om kabinetsbeleid
De milieuorganisaties en vakbonden vragen minister Cramer een aantal instrumenten uit Green4sure zo snel mogelijk in het overheidsbeleid een plaats te geven:
1. Klimaatwet: Nederland moet, net als Engeland, een Klimaatwet invoeren die het doel van 30% vermindering van de uitstoot van broeikasgassen vastlegt.
2. Een verbeterde MEP-subsidieregeling voor duurzame energie (een tijdelijk instrument dat van kracht blijft tot de klimaatbudgetten van kracht worden)
3. Invoering van een Nederlands klimaatbudget voor woningen en andere gebouwen, waarvan de CO2-emissierechten door energiebedrijven gekocht en beheerd worden.
4. Invoeren van energie-efficiency- of CO2-normen voor woningen en samen met een kopgroep van Europese landen werken aan de invoering van Europese normen voor apparaten en voertuigen.


5. Bestaande belastingen en accijns maximaal differentiëren naar CO2-uitstoot zodat koplopers beloond worden en achterblijvers relatief veel betalen.
6. Een regeling dat nieuwe energiecentrales zo weinig mogelijk CO2 mogen uitstoten; niet meer dan de huidige schoonste gascentrales.

Effecten van Green4sure
De Nederlandse overheid heeft een ambitieuze klimaatdoelstelling: 30% minder CO2 en andere broeikasgassen in 2020. Green4sure omarmt die én kijkt nog tien jaar verder: 50% minder broeikasgassen in 2030.
Toepassing van Green4sure heeft de volgende effecten:

1. 30% minder uitstoot van CO2 in 2020 (het kabinetsdoel)
2. 50% minder uitstoot van CO2 in 2030

3. Vermindering van de afhankelijkheid van olie, gas en kolen met 20% en daardoor vermindering van de afhankelijkheid van importen uit politiek instabiele regio's
4. Toename van de werkgelegenheid tot 2030 (vergeleken met het referentiescenario)
5. Verbetering van de luchtkwaliteit (lagere uitstoot van SO2, NOx en fijn stof)

Betaalbaar
De kosten die verbonden zijn aan het plan bedragen circa 4 miljard euro per jaar. De Engelse econoom Nicolas Stern heeft berekend dat grote klimaatveranderingen meer kosten dan het voorkomen ervan. Hierbij moet aangetekend worden dat de welvaart met Green4sure gewoon blijft stijgen. Een modaal inkomen stijgt bij uitvoering van Green4sure tot 2030 met 48%, zonder extra klimaatbeleid is dat 50%.

Doorwerking van de CO2-budgetten
Het systeem van CO2-budgetten lijkt sterk op het huidige Europese systeem van emissiehandel (EU-ETS). CO2-budgetten worden toegedeeld aan bedrijven, niet aan individuele burgers. Bedrijven zijn vrij in het kiezen van de maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen en ze kunnen bij andere bedrijven emissierechten kopen. De kosten kunnen ze verwerken in de prijzen van de producten. Er zijn twee belangrijke verschillen met het huidige systeem: de CO2-budgetten worden geveild en niet gratis weggegeven; en de klimaatbudgetten gelden voor álle economische sectoren en niet alleen voor de grote bedrijven.

Wetenschappelijk onderbouwd
Green4sure is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, Wereld Natuur Fonds, FNV-Vakcentrale en ABVAKABO-FNV. Het plan is in opdracht van deze organisaties opgesteld door CE Delft, samen met een aantal gerenommeerde onderzoeksinstituten. Het plan is vervolgens doorgerekend op de effecten voor klimaat, economie en werkgelegenheid.