Wageningen Universiteit

5 jun 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Arbeid is een steeds groter wordend knelpunt in de melkveehouderij.Ook op het laag kosten bedrijf begon arbeid een steeds groter knelpunt te worden. Door hetgroeiscenario, kon de doelstelling van 50 uur arbeid per week niet meer worden gehaald. De meeste arbeid op het laag kosten bedrijf wordt besteed aan het melken, vandaar dat hier is gekekennaar een eventuele arbeidsbesparing.Zo heeft de firma Dairymaster aangegeven dat met hun systeem sneller te melken is. Er zou eenarbeidsbesparing van 10 minuten per keer melken kunnen worden gerealiseerd.

Op het Lagekostenbedrijf werd tot februari 2007 gemolken in een 5Z5 melkstal met een laagliggendemelkleiding. In februari heeft Dairymaster de melkstal aangepast met hun systeem.

Hierbij zijn het pulsatiesysteem, de vacuümhoogte, de melkklauwen en de melkafvoer aangepast.De melk wordt circa 2 meter opgevoerd het vacuüm is afgesteld op 50 kPa.

In december 2006 en maart 2007 (Dairymaster) zijn er tijdstudies uitgevoerd. Tijdens beide tijdstudiesheeft dezelfde persoon gemolken.

Meer informatie over deze tijdstudie vind u hier.

Meer over dit onderwerp
Lagekostenbedrijf
Contact
Animal Sciences Group
Michel de Haan
0320 - 293 412
michel.dehaan@wur.nl

Animal Sciences Group
Harm Wemmenhove
0320 - 293 429
harm.wemmenhove@wur.nl