Gemeente Heemskerk


dinsdag, 05 juni 2007

Waterplan: maatregelen voor droge voeten en schoon water

Hoe houden we droge voeten in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest? En wat moeten we doen om de kwaliteit van het water in sloten, vijvers en meren te verbeteren? In het Waterplan Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest staan maatregelen die wateroverlast beperken en de waterkwaliteit verbeteren. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft het plan samen met de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest opgesteld. Voor de zomer besluiten de besturen van de vier samenwerkende partijen over het plan.

Meer extreme weersomstandigheden
Ons klimaat verandert: het wordt warmer, er komen langere periodes van droogte en meer hevige regenbuien. Er zijn maatregelen nodig om Nederland in de toekomst te behoeden voor wateroverlast en extreme droogte. Gemeenten en het hoogheemraadschap hebben hierin beiden een taak. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de riolering. Als die niet wordt aangepast, zal er steeds vaker water op straat blijven staan. Ook bij nieuwe ontwikkelingen, zoals de bouw van een woonwijk, moet de gemeente zorgen voor voldoende ruimte voor water. Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor het vergroten van het stelsel van sloten, stuwen en gemalen om stortbuien in op te kunnen vangen.

Gemeenten en hoogheemraadschap slaan handen ineen De gemeenten en het hoogheemraadschap hebben de laatste anderhalf jaar samengewerkt aan een waterplan waarin het hele watersysteem in Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest onderzocht is. Voor de komende tien jaar staan maatregelen in het plan die het systeem moeten verbeteren zodat wateroverlast beperkt wordt, de waterkwaliteit wordt verbeterd, schoon duinwater beter wordt benut en het aanwezige water een natuurlijke inrichting krijgt. Een klankbordgroep met vertegenwoordigers van belangengroepen, agrariërs en natuurorganisaties hebben een rol gespeeld bij het tot stand komen van het plan.

De belangrijkste maatregelen per gemeente zijn:

Beverwijk
In de gemeente Beverwijk zijn een tekort aan waterberging en een aantal knelpunten in de waterafvoer. Door de aanleg van meer oppervlaktewater en het oplossen van de belangrijkste knelpunten in de waterafvoer worden de komende jaren onder andere de problemen rondom het station en de Spoorsingel opgelost. Bovendien bieden de maatregelen in het waterplan de gemeente mogelijkheden om gelijktijdig rioleringsproblemen op te lossen. De uitvoering van de maatregelen moet uiteindelijk leiden tot een beter beheersbaar, schoner en veiliger watersysteem in Beverwijk.

Heemskerk
Het teveel aan regenwater stroomt snel vanuit Heemskerk naar de laaggelegen polders van Uitgeest. Daar ontstaat wateroverlast bij extreme neerslag. Door het graven van landschappelijk goed in te passen extra waterberging nabij Marquette langs de Noorddorper beek, kan het gebied het afstromende water zelf bergen. Daarmee wordt de wateroverlast benedenstrooms vergaand teruggedrongen.

Uitgeest
Tussen de bebouwing van Heemskerk en Uitgeest loopt een ecologische verbindingszone, een verbinding tussen de binnenduinrand en het weidegebied. Het waterplan versterkt die ecologische functie door op termijn de aanvoer van schoon duinwater mogelijk te maken. Dit schone water kan ook gebruikt worden voor het verbeteren van de waterkwaliteit in de wijken in Uitgeest. Het bebouwde gebied van Uitgeest voert nu te veel water af naar de lager gelegen polders zoals de Castricummer polder. Door het graven van waterbergingen in het poldergebied wordt dit opgevangen. Dit wordt op een zodanige wijze gedaan dat ook het landschap een impuls krijgt.
---