Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 137
datum: 5 juni 2 007
Eikenprocessierups in Amersfoort
Op een aantal locaties in Amersfoort is de eikenprocessierups aangetroffen. Wie in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan klachten krijgen, zoals jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen. Er zijn waarschuwingslinten bij de bomen geplaatst. De gemeente is gestart met het bestrijden van de rupsen.
Waar is de rups aangetroffen?
De eikenprocessierups is in Amersfoort gevonden op de volgende locaties:
. langs de Hogeweg ter hoogte van nrs. 190, 198 en 237 aan weerszijde van de weg
(in totaal 7 bomen)
. Albert Schweitzersingel t.h.v. Citroenvlinder (3 bomen)
. Emiclaerseweg kruising Hendrik de Keyserlaan (1 boom)
Op het terrein van het Meander ziekenhuis locatie Elisabeth is de eikenprocessierups ook aangetroffen en inmiddels weggehaald.
De eikenprocessierups is te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken van eikenbomen. De nesten zijn een dicht spinsel van vervellinghuidjes, (brand)haren en uitwerpselen. Bewoners die de eikenprocessierups in de omgeving of in hun tuin signaleren worden verzocht de gemeente te waarschuwen via het Meldpunt Woonomgeving, (033) 469 48 69. Voor actuele informatie over de exacte plaatsen waar de rups is gesignaleerd, zie www.amersfoort.nl.
Klachten voorkomen
Elk contact met de rupsen en lege nesten moet men vermijden. Ook huisdieren zijn gevoelig voor de brandharen. De brandharen van de rups kunnen vervelende klachten veroorzaken, die lijken op'allergische' reacties. De reacties verschillen van persoon tot persoon. Meer informatie over (het voorkomen van) gezondheidsklachten is te vinden op www.ggdeemland.nl of bij de GGD Eemland, telefoonnummer (033) 467 81 00. Bij ernstige klachten dient men de huisarts te raadplegen.
'In processie' op zoek naar voedsel
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in te toppen van eikenbomen. Daar overwinteren de eitjes en eind april, begin mei komen er rupsen uit. Ze gaan dan op zoek naar hun voedsel: eikenbladeren. Ze bewegen zich daarbij 'in processie' voort op de stam van de eikenboom. Na drie keer vervellen krijgt de rups brandharen. Dat is tussen half mei en eind juni. In juli verpopt de rups zich tot vlinder. Deze vliegt uit om elders weer nieuwe eitjes af te zetten.
Controle en bestrijding
De eiken in Amersfoort worden nu regelmatig gecontroleerd op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. De gemeente probeert de rupsen te bestrijden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee technieken: zuigen en branden. De gemeente gebruikt vooralsnog geen bestrijdingsmiddelen, om het overige leven in de eikenbomen zoveel mogelijk te sparen.
Particuliere eikenbomen
De gemeente controleert geen eikenbomen van particulieren op de aanwezigheid van de eikenprocessierups. Dat moeten de eigenaren zelf doen. Indien de eikenprocessierups wordt aangetroffen op een eikenboom in een particuliere tuin, wordt men verzocht dit door te geven aan Meldpunt Woonomgeving, (033) 469 48 69. De gemeente komt dan langs om de rupsen te bestrijden.
Informatie: Caroline Hillen, communicatieadviseur voor de afdeling Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 469 42 69, e-mail cpf.hillen@amersfoort.nl.
---- --
Gemeente Amersfoort